Wat Zijn De Geluidskaarten?

Inhoudsopgave:

Wat Zijn De Geluidskaarten?
Wat Zijn De Geluidskaarten?

Video: Wat Zijn De Geluidskaarten?

Video: Wat Zijn De Geluidskaarten?
Video: Het Afghanistan dat je niet kent 2024, Mei
Anonim

Zonder geluidskaart spelen computers geen geluid af. Daarom is een geluidskaart een essentieel onderdeel van uw computer als u uw pc gebruikt voor games, films kijken en naar muziek luisteren.

Geluidskaart
Geluidskaart

Een geluidskaart is een integraal onderdeel van personal computers en laptops. Computermoederborden worden geleverd met geïntegreerde (ook wel embedded of onboard) geluidskaarten en insteekkaartsleuven die een betere geluidsweergave mogelijk maken. En laptops zijn noodzakelijkerwijs uitgerust met geluid aan boord. Ook kunt u externe apparaten aansluiten voor het verwerken en afspelen van geluid op pc's en laptops.

Geluidskaarten verschillen niet alleen in het type aansluiting op een pc, maar ook in technische kenmerken: de cijfercapaciteit van de digitaal-naar-analoogomzetter (DAC), het aantal kanalen, de signaalbemonsteringssnelheid, het ruisniveau, de aantal digitale ingangen, de aanwezigheid van een versterker voor aangesloten hoofdtelefoons, enz.

Het aantal kanalen vertegenwoordigt het geluidsschema dat van invloed is op de surround-geluidskwaliteit. Er zijn de volgende geluidsschema's: 2, 2.1, 4, 4.1, 5.1, 6.1, 7.1. Na de punt komt een unit, dat wil zeggen dat één kanaal bedoeld is voor het aansluiten van een laagfrequente luidspreker (subwoofer). Het getal voor de stip geeft het aantal reguliere kolommen aan. Hoe meer speakers je kunt aansluiten, hoe ruimtelijker het geluid zal zijn. Het geluidsschema "2" betekent bijvoorbeeld dat er geen aansluiting voor een subwoofer is en dat er slechts twee luidsprekers kunnen worden aangesloten.

Interne geluidskaarten

Interne geluidskaarten worden gecategoriseerd als geïntegreerd en geïnstalleerd in PCI- of PCI Express-connectoren op het moederbord. Het geïntegreerde geluid verschilt echter niet in goede akoestische prestaties, aangezien de frequentierespons van de ingebouwde geluidskaarten wordt beïnvloed door elektromagnetische interferentie, die onvermijdelijk ontstaat als gevolg van de werking van andere elementen van de computer.

Interferentie vervormt het audiosignaal, wat resulteert in klikken, gekraak en gesis. Dit is duidelijk te zien bij het luisteren naar muziek via een koptelefoon. Muziekliefhebbers die veel eisen aan de geluidskwaliteit wordt daarom afgeraden om geïntegreerde geluidskaarten te gebruiken.

Externe geluidskaarten

Externe kaarten worden aangesloten via USB- of FireWire-connectoren. Meestal worden ze gebruikt voor laptops en netbooks. Aangezien de mogelijkheden van geluidskaarten die in draagbare computers zijn ingebouwd, vaak zeer beperkt zijn.

Ook externe kaarten kunnen op personal computers worden gebruikt. Ze zijn handig als er geen vrije PCI- of PCI Express-slots op het moederbord van de computer zijn.

Aanbevolen: