Wat Zijn Computervirussen En Hoe Zijn Ze Gevaarlijk?

Wat Zijn Computervirussen En Hoe Zijn Ze Gevaarlijk?
Wat Zijn Computervirussen En Hoe Zijn Ze Gevaarlijk?

Video: Wat Zijn Computervirussen En Hoe Zijn Ze Gevaarlijk?

Video: Wat Zijn Computervirussen En Hoe Zijn Ze Gevaarlijk?
Video: Hoe werkt het brein van Laurent en andere slimmeriken? | UITGEZOCHT #12 2024, April
Anonim

De eerste computervirussen verschenen direct na het ontstaan van computers. Programmeurs schreven ze gewoon voor de lol, ze deden geen kwaad. Maar moderne computervirussen worden voor heel andere doeleinden gemaakt en vormen een serieuze bedreiging.

Wat zijn computervirussen en hoe zijn ze gevaarlijk?
Wat zijn computervirussen en hoe zijn ze gevaarlijk?

Alle malware die tegenwoordig bestaat, kan worden onderverdeeld in twee categorieën: virussen en Trojaanse paarden. De eersten voeren gewoon enkele negatieve of komische acties uit op de geïnfecteerde computer - ze kunnen bijvoorbeeld bestanden wissen of de harde schijf volledig formatteren, de computer uitschakelen, de muis ontoegankelijk maken voor de gebruiker, een bericht weergeven, enz.

In de regel streven de makers van virussen geen egoïstische doelen na; vaker wel dan niet, zijn dergelijke programma's alleen voor de lol geschreven. Maar er zijn ook uitzonderingen - bijvoorbeeld virussen die de werking van het Windows-besturingssysteem blokkeren. De gebruiker ziet een bericht waarin hem wordt gevraagd een bedrag over te maken naar een bepaalde rekening, waarna hij een ontgrendelingscode ontvangt. Als u een dergelijk virus bent tegengekomen, moet u de kenmerken van het bericht onthouden - met name het account of telefoonnummer (als voorgesteld wordt om het telefoonsaldo op te waarderen), ga dan van een andere computer naar de websites van antivirusbedrijven en zoek naar de juiste ontstopper. Maar zelfs als u het virus niet verwijdert, zijn de ergste gevolgen het formatteren van de harde schijf van uw pc.

Trojaanse paarden zijn het gevaarlijkst. Dit type malware is gemaakt om vertrouwelijke menselijke gegevens te stelen. Hoewel de werking van een virus op een computer meestal duidelijk zichtbaar is, probeert het Trojaanse programma zijn aanwezigheid volledig te verbergen. Het is zijn taak om de nodige informatie te verzamelen - bijvoorbeeld logins, wachtwoorden, bankkaart- of online bankgegevens, enz., en vervolgens alles discreet over te dragen aan de eigenaar van de Trojan.

Kwaliteitstrojans zijn geschreven door zeer bekwame programmeurs en kunnen duizenden dollars kosten. Een goed ontworpen Trojaans paard is absoluut onzichtbaar en geen enkel antivirusprogramma kan het detecteren - totdat de gegevens over het Trojaanse paard in de antivirusdatabases terechtkomen. Moderne spyware kan firewalls gemakkelijk omzeilen. Nadat ze hun vuile daad hebben verricht, vernietigen veel Trojaanse paarden zichzelf en laten ze geen sporen achter. U kunt er pas achter komen dat uw computer is geïnfecteerd met een Trojaans paard nadat het geld van uw bankkaart is verdwenen, of nadat uw mailboxen, beheerderspanelen van websites die aan u toebehoren, enz. zijn gehackt.

Er is ook zo'n klasse van virussen als achterdeurtjes. Door uw computer te infecteren, creëert een virus een maas in de wet waardoor een hacker volledige toegang tot de machine krijgt. Hij kan informatie van schijven bekijken en kopiëren, iets verwijderen of iets toevoegen. Een hacker kan uw computer gebruiken om netwerken te scannen en andere computers te hacken om aanvallen op servers uit te voeren. Duizenden gecompromitteerde computers kunnen vanuit één centrum worden bestuurd, in dit geval wordt een botnet gevormd - een netwerk van geïnfecteerde computers ondergeschikt aan één persoon.

Virussen en Trojaanse paarden vormen een enorm gevaar, dus ze worden op alle mogelijke manieren bestreden. Het grootste probleem is dat de principes van constructie en werking van het meest voorkomende besturingssysteem van vandaag, Windows, hackers veel mogelijkheden bieden om malware te maken en te implementeren. OS-ontwikkelaars proberen de hiaten op te vullen, maar er zijn er nog steeds te veel. Het Linux-besturingssysteem is in dit opzicht veel veiliger - het is geen toeval dat veel hackers het gebruiken. Ter bescherming tegen virussen en Trojaanse paarden moet de computer in ieder geval een up-to-date antivirus en firewall hebben. U moet ook de basisbeveiligingsregels volgen - download of open in het bijzonder geen verdachte bestanden.

Aanbevolen: