Wat Is Een Dvd-decoder?

Wat Is Een Dvd-decoder?
Wat Is Een Dvd-decoder?

Video: Wat Is Een Dvd-decoder?

Video: Wat Is Een Dvd-decoder?
Video: What is a DVD Decoder? Windows Users 2024, Mei
Anonim

Bij het bekijken van videobestanden op een computer ondervindt de gebruiker meestal geen problemen. Maar soms kan de film zonder geluid worden afgespeeld, of zelfs helemaal niet starten. In dit geval verschijnt er een bericht waarin staat dat de speler dit type bestand niet kan afspelen. Een dergelijke storing is te wijten aan het ontbreken van de benodigde decoder op de computer.

Wat is een dvd-decoder?
Wat is een dvd-decoder?

Mediabestanden zijn meestal groot en kunnen soms wel enkele gigabytes bereiken. Het is erg onhandig om dergelijke bestanden te gebruiken - ze zijn vooral moeilijk over te dragen via internet. Dit geldt vooral bij het verzenden van een film, het downloaden ervan kan vele uren duren. Om de film compacter te maken, wordt deze gecodeerd, dat wil zeggen gecomprimeerd volgens een bepaald algoritme. Het bestand is aanzienlijk verkleind, maar moet opnieuw worden gedecodeerd om het af te spelen. Het is deze taak die decoders op zich nemen, het gecomprimeerde bestand uitpakken en de herstelde opname verzenden om af te spelen.

De decoder is een klein programma, het kan los zitten of in de speler zitten. Op dvd-spelers die in de vorm van een apart apparaat zijn gemaakt, is de vereiste set decoders in het geheugen ingebed en kan deze niet worden gewijzigd. Met computers is de situatie anders, u kunt de set decoders erop eenvoudig wijzigen. In de regel heeft de gebruiker meestal niet te maken met pure decoders, maar met codecs - programma's die zowel een multimediabestand kunnen coderen als decoderen. Zoals je misschien al vermoedt, bestaat de naam "codec" uit de eerste letters van de woorden "encoding" en decoding ".

Op zichzelf kan de codec het bestand meestal niet afspelen, zijn taak is alleen om te coderen en te decoderen. Daarom zijn de codecs opgenomen in de software van de spelers. Populaire spelers zoals KMPlayer, Light Alloy of Media Player Classic bevatten bijvoorbeeld een groot aantal audio- en videocodecs. Dankzij hun aanwezigheid wordt het mogelijk om eenvoudig een dvd-schijf in het station te plaatsen en films te kijken zonder na te denken over hun codering.

U kunt zien welke codecs op uw computer zijn geïnstalleerd. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het pictogram "Deze computer" op het bureaublad en selecteer "Eigenschappen". Optie: open "Start" - "Configuratiescherm" - "Systeem". Ga vervolgens naar het tabblad "Hardware", klik op de knop "Apparaatbeheer". Dubbelklik in de sectie "Geluids-, video- en gameapparaten" op de regel "Videocodecs" en selecteer "Eigenschappen" in het geopende venster. U ziet een lijst met videocodecs die op uw computer zijn geïnstalleerd.

Aanbevolen: