Hoe Over Te Schakelen Naar Root

Inhoudsopgave:

Hoe Over Te Schakelen Naar Root
Hoe Over Te Schakelen Naar Root

Video: Hoe Over Te Schakelen Naar Root

Video: Hoe Over Te Schakelen Naar Root
Video: Horizontale wortelstokdruif 100% wortelstekken 2024, Mei
Anonim

Op Unix-achtige besturingssystemen is er meestal een account met een ID van nul. Standaard is zijn login root. Een gebruiker met toegang tot zo'n account heeft onbeperkte rechten in het systeem. Veel administratieve taken kunnen alleen worden uitgevoerd als het mogelijk is om over te schakelen naar root.

Hoe over te schakelen naar root
Hoe over te schakelen naar root

Noodzakelijk

  • - een computer met een Unix-achtig besturingssysteem;
  • - root-referenties.

instructies:

Stap 1

Als u in een op tekst gebaseerde console of een grafische terminal-emulator werkt en u meerdere opdrachten met root-rechten moet uitvoeren, gebruik dan de opdracht su. Krijg informatie over hoe dit programma werkt door interne hulp aan te vragen met behulp van de --help optie:

su --help

U kunt ook de man- of infodocumentatie raadplegen:

man zo

info zo

Schakel over naar root door su uit te voeren en uw wachtwoord in te voeren. Als u klaar bent, voert u de opdracht exit uit om de sessie te beëindigen.

Stap 2

Om over te schakelen naar root voor een enkele opdracht, is het raadzaam om de opdracht sudo te gebruiken. Voordat u het gebruikt, is het raadzaam om u ook vertrouwd te maken met de man, de infodocumentatie of de ingebouwde hulp, omdat het nogal wat opties accepteert, en veel daarvan kunnen nuttig zijn (bijvoorbeeld -H, -S). Echter, om een commando als root uit te voeren, is het voldoende om sudo uit te voeren met een enkele parameter, een string die het commando bevat. Bijvoorbeeld:

sudo env | grep SUDO

Hiervoor moet u mogelijk een wachtwoord voor uw eigen account invoeren. Houd er rekening mee dat uw gebruiker in de machtigingslijsten moet staan die zijn gedefinieerd door het bestand / etc / sudoers om sudo te kunnen gebruiken.

Stap 3

U kunt overschakelen naar root door eenvoudig in te loggen met de inloggegevens van die gebruiker in de tekstconsole. Ga naar de vrije console door op Alt + Fx te drukken (of Ctrl + Alt + Fx als je in een grafische omgeving werkt), waarbij Fx een van de twaalf functietoetsen is. Voer root in als gebruikersnaam. Voer vervolgens het wachtwoord in.

Hoe over te schakelen naar root
Hoe over te schakelen naar root

Stap 4

Wanneer u in een grafische omgeving werkt, kunt u niet op dezelfde manier naar root overschakelen als in Windows dat u kunt overschakelen naar beheerder (door de gebruiker te wijzigen). U kunt de X-server echter verwijderen en opnieuw opstarten als root. Probeer de X-server af te sluiten door de grafische omgeving te verlaten. Als het opnieuw opstart of opnieuw opstart, selecteert u de console-aanmeldingsoptie op het inlogscherm.

Stap 5

Log in met root-referenties in de tekstconsole. Voer de opdracht startx uit om de grafische shell te starten.

Aanbevolen: