Hoe De RPM Van Een CPU-koeler Te Verlagen?

Inhoudsopgave:

Hoe De RPM Van Een CPU-koeler Te Verlagen?
Hoe De RPM Van Een CPU-koeler Te Verlagen?

Video: Hoe De RPM Van Een CPU-koeler Te Verlagen?

Video: Hoe De RPM Van Een CPU-koeler Te Verlagen?
Video: How to increase GPU and CPU fan speed. (easy)(using software) 2024, Mei
Anonim

Soms maken computers of laptops een zeer onaangenaam geluid tijdens het gebruik. De reden hiervoor ligt in de koelers. Om vervelende geluiden te verwijderen, kun je de ventilatormodus wijzigen.

Hoe de RPM van een CPU-koeler te verlagen?
Hoe de RPM van een CPU-koeler te verlagen?

De oorzaken van ruis in de processor

Tijdens de werking van de computer worden alle elektronische mechanismen geleidelijk warm. En sommige componenten zijn erg warm. Tijdens het gamen komt er bijvoorbeeld een zware belasting op de processor en videokaart te staan. Maar zelfs met de gebruikelijke inactieve computer wordt de temperatuur van afzonderlijke componenten op een niveau van 50-60 ° C boven nul gehouden.

En als de systeemeenheid of laptop zeer zelden stofvrij wordt gemaakt, zal de verwarming van de hoofdonderdelen nog sneller plaatsvinden. Oververhitting leidt tot constante bevriezing van de computer en de ventilatoren, die dit probleem proberen op te lossen, draaien op hoge snelheden. Dit leidt tot hinderlijk geluid. Constante oververhitting kan leiden tot een nooduitval van een of meerdere onderdelen van de apparatuur.

Daarom, om van constant geluid af te komen, moet u de snelheid van de koeler verminderen. En er zijn slechts drie redenen die leiden tot het optreden van ruis. De eerste is oververhitting van computercomponenten. Dit geldt vooral voor laptops, vooral in de zomer, wanneer de temperatuur in de kamer vaak hoger is dan normaal. Om het aantal omwentelingen van de koeler te verminderen, moet je je computer of laptop schoonmaken, of de koelpasta op de processor vervangen.

De tweede reden is een slecht gesmeerde of gewoon een oude koeler. Het moet worden schoongemaakt en gesmeerd voor de beste prestaties.

En de derde reden: de nieuwe ventilator is met meer dan noodzakelijke snelheid gekozen. In dit geval hoeft u alleen maar de snelheid te verlagen.

De koelere bedrijfsmodus instellen via BIOS

U kunt de bedrijfsmodus van de koeler wijzigen via het BIOS. Om het in te voeren, moet u uw computer opnieuw opstarten en onmiddellijk, zodra het systeem begint op te starten, meerdere keren op de knop Verwijderen drukken. Het hoofd BIOS-menu wordt geopend, waar u naar het gedeelte Power moet gaan. Vervolgens moet u de regel Hardware Monitor selecteren en vervolgens de waarde in de regels CPU Q-Fan Control en Chassis Q-Fan Control wijzigen in Enabled (dat wil zeggen inschakelen).

Als gevolg van deze acties verschijnen er nieuwe regels CPU Fan Profile en Chassis Fan Profile. Ze hebben drie verschillende werkingsmodi: productief (Perfomans), stil (Silent) en optimaal tussen prestatie en geluid (Optimal). Druk na het selecteren van de gewenste bedrijfsmodus op de F10-knop om de gewijzigde instellingen toe te passen. Na dergelijke eenvoudige manipulaties zullen koelers veel minder geluid produceren tijdens de werking van een computer of laptop.

Aanbevolen: