Wat Is Een Processorsocket?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Processorsocket?
Wat Is Een Processorsocket?

Video: Wat Is Een Processorsocket?

Video: Wat Is Een Processorsocket?
Video: Replacing a Damaged CPU Socket on an LGA1150 Mini-ITX Motherboard 2024, Mei
Anonim

Socket-type is het belangrijkste kenmerk van computerprocessors. Het is daarvoor dat het moederbord wordt geselecteerd, dat een geschikte socket voor de processor moet hebben.

computerprocessor
computerprocessor

Een socket is een socket op het moederbord waar de processor is geïnstalleerd. Verschillende soorten sockets verschillen van elkaar in grootte, aantal en type contacten, evenals in het type mounts voor CPU-koelers (ventilatoren). Alle sockets zijn in te delen in groepen: Intel en AMD. Deze bedrijven hebben verschillende normen voor de productie van moederborden en processors, dus de sockets van deze fabrikanten hebben ook aanzienlijke technische verschillen.

Wat socketmarkering betekent?

De socket-markering geeft de belangrijkste kenmerken aan die nodig zijn om te bepalen op welk moederbord een bepaalde processor past. Een Intel Pentium 4-processor heeft bijvoorbeeld een socket type LGA 775. Het laatste cijfer geeft het aantal pinnen aan en de letters betekenen dat dit type processor geen contactpinnen heeft - ze bevinden zich in de moederbord-socket. LGA (English Land Grid Array) is een type microschakeling met een matrix van contactvlakken in plaats van pinnen. Daarom geeft de afwezigheid van de LGA-afkorting in de processorlabels aan dat de processor contactpinnen heeft.

Kenmerken van de keuze en verschillen van processors

Wil je zelf een computer in elkaar zetten en een processor kiezen, dan kun je aan de markering eenvoudig bepalen in welke socket het moederbord moet zitten.

De volgende Intel-processors zijn bijvoorbeeld bedoeld voor installatie in een LGA 775-socket: Pentium D, Celeron D, Core 2 Duo, Core 2 Extreme, Pentium EE, Celeron, Xeon 3000 en Core 2 Quad. Processoren geschikt voor LGA 1156 socket: Core i7, Core i5 en Core i3. En de LGA 1366-socket is voor Core i7.

AMD maakt Athlon-processors voor de volgende sockettypes: 462, 563, 754, 939. Zoals je kunt zien aan de etikettering, hebben Athlon-processors pinnen.

Nieuwere processormodellen passen meestal niet op moederborden die ouder zijn dan vijf jaar. Daarom zul je bij het kopen van een nieuwe processor hoogstwaarschijnlijk ook het moederbord moeten vervangen.

Intel-sockets die na 2011 zijn uitgebracht, hebben het label LGA 1155. Sockets uit 2013 en 2014 hebben het label LGA 1150. En sockets LGA 775, LGA 1366 en LGA 1156 zijn verouderd.

AMD Athlon-processors zijn aanzienlijk goedkoper dan Intel-processors met dezelfde kloksnelheid. Intel heeft echter het voordeel van een laag stroomverbruik en een lage warmteafvoer. Hierdoor zijn de producten van dit bedrijf betrouwbaarder en duurzamer.

Aanbevolen: