Een RAID-array Installeren

Inhoudsopgave:

Een RAID-array Installeren
Een RAID-array Installeren

Video: Een RAID-array Installeren

Video: Een RAID-array Installeren
Video: Как настроить Raid 0 2024, April
Anonim

Soms komt er een moment dat de snelheid van de computersubsystemen niet genoeg is. Een besturingssysteem of programma's laden, werken met grote hoeveelheden informatie - het werk van deze systemen hangt in belangrijke mate af van de snelheid van het subsysteem voor informatieopslag. Voor degenen die geen gebrek aan geld hebben, is er een uitstekende dure oplossing - SSD of solid-state schijven. Maar ze zijn ofwel klein of erg duur. Een alternatieve optie is om meerdere harde schijven te combineren tot een RAID-array. Een andere reden voor het maken van een array van harde schijven zijn de vereisten voor een grotere betrouwbaarheid van informatieopslag. Het is inderdaad minder waarschijnlijk dat twee harde schijven tegelijkertijd defect raken.

Een RAID-array installeren
Een RAID-array installeren

Noodzakelijk

Een even aantal harde schijven; moederbord met ondersteuning voor de RAID-modus voor harde schijven (of een extra controller); verbindingslussen

instructies:

Stap 1

Het is noodzakelijk om te beslissen over het type array. Het eenvoudigste en meest voorkomende type is RAID 0 of stripe. Dit is wanneer twee of meer harde schijven worden gecombineerd tot een "enkele" - het besturingssysteem ziet een reeks harde schijven als één, het kan worden opgesplitst in logische schijven (C: D: E: enzovoort). Wordt gebruikt om de snelheid van het schijfsysteem te verhogen. nadeel - als ten minste één harde schijf uitvalt in een RAID 0-array, gaan alle gegevens die op de schijven waren opgeslagen verloren. Dit is de prijs van snelheid. Een ander type is een RAID 1 "mirror" of "mirror" array. Dit type array dupliceert informatie op twee of vier harde schijven tegelijk, hierdoor neemt de opslagbetrouwbaarheid toe in verhouding tot het aantal harde schijven in de array. De snelheid van harde schijven verandert niet, dit type array is alleen bedoeld om de betrouwbaarheid van gegevensopslag te vergroten.

Stap 2

Installeer en sluit harde schijven aan op uw computer. Maak verbindingen terwijl de computer is uitgeschakeld. Als uw moederbord geen ingebouwde RAID-controller heeft en u deze apart hebt aangeschaft, slaat u stap 3 over.

Stap 3

Zet de computer aan, voer het BIOS van het moederbord in, meestal worden hiervoor de F8-, F2-knoppen gebruikt, minder vaak F10. Zoek het menu-item On-board Device Configuration in het BIOS, de naam en locatie variëren afhankelijk van de fabrikant van het moederbord en de BIOS-versie. Zoek het item met het woord RAID- of SATA-hardeschijfconfiguratie en selecteer het. U wordt gevraagd een bedieningsmodus voor de harde schijfcontroller te selecteren: eerst moet u "JA" selecteren in het menu SATA RAID inschakelen en vervolgens een specifieke bedieningsmodus selecteren (0, 1). Sla de wijzigingen op en sluit het BIOS af.

Stap 4

De computer zal opnieuw opstarten en in plaats van het normale opstartscherm verschijnt het RAID-configuratiemenu van uw moederbord. Voor degenen met een aparte RAID-controller, drukt u op F2 om het RAID-instellingenmenu te openen.

Stap 5

Selecteer de vereiste harde schijven in het RAID-instellingenmenu, als er maar twee zijn, selecteer dan beide. Zoek en klik op de knop "Create Array" om een array te maken.

Stap 6

Het selectiemenu voor het matrixtype wordt weergegeven. Als u snelheid nodig hebt, klikt u op Type 0 (streep). Als u betrouwbaarheid nodig hebt, klikt u op Type 1 (spiegel). Bevestig uw keuze. De array wordt automatisch gemaakt en de computer wordt opnieuw opgestart.

Stap 7

De array is gemaakt, het blijft om het besturingssysteem te installeren. Als u Windows XP gaat installeren, onthoud dan dat u aan het begin van de installatie op F6 moet drukken (let op de berichten onderaan het scherm) en een diskette of flashstation met RAID-stuurprogramma's moet plaatsen. Dergelijke diskettes zitten in de doos met het moederbord, of u kunt ze maken door de propriëtaire schijf uit te voeren met stuurprogramma's en hulpprogramma's van de fabrikant van het moederbord. Bij individuele RAID-controllers is er altijd een floppydisk of driverdisk. Latere versies van Windows hebben ingebouwde stuurprogramma's. Voor elk moederbord zullen de specifieke namen van de menu-items anders zijn, maar de algemene procedure zal hetzelfde zijn als hierboven beschreven.

Aanbevolen: