Toegang Tot Informatie Beperken?

Inhoudsopgave:

Toegang Tot Informatie Beperken?
Toegang Tot Informatie Beperken?

Video: Toegang Tot Informatie Beperken?

Video: Toegang Tot Informatie Beperken?
Video: Webinar Autorisatieregels: toegang tot diensten beperken 2024, April
Anonim

De overgrote meerderheid van de informatie in de moderne wereld wordt opgeslagen en verwerkt met behulp van computers. Digitale documenten hebben de papieren documenten bijna volledig vervangen. In deze omstandigheden is de vraag hoe de toegang tot informatie kan worden beperkt alledaags.

Toegang tot informatie beperken?
Toegang tot informatie beperken?

Noodzakelijk

  • - gebruikersreferenties in Windows of Linux;
  • - mogelijk beheerdersrechten om software, stuurprogramma's, kernelmodules te installeren.

instructies:

Stap 1

Beperk de toegang tot informatie in bepaalde mappen en bestanden door er toegangsrechten voor in te stellen met behulp van het besturingssysteem. Voor Windows logt u in met de inloggegevens van de gebruiker wiens gegevens u wilt beperken. Om dit te doen, start u uw computer opnieuw op of gebruikt u de functie voor snelle gebruikerswijziging.

Stap 2

Start Verkenner. Klik op de knop "Start". Selecteer Uitvoeren in het menu. Typ verkenner in het dialoogvenster Programma uitvoeren. Klik OK.

Stap 3

Zoek en markeer in Explorer een van de mappen van de gebruiker. Klik erop met de rechtermuisknop. Selecteer Eigenschappen in het contextmenu. Schakel in het dialoogvenster dat verschijnt naar het tabblad "Toegang". Haal het vinkje weg bij 'Deze map delen' als deze is geselecteerd. Vink het vakje aan naast "Delen van deze map ongedaan maken" als deze actief is. Klik op de knop Toepassen.

Stap 4

Voor Linux-achtige systemen, voer de shell uit als de gebruiker wiens gegevens je wilt beperken, of als de rootgebruiker. Schakel over naar een vrije console door op Alt + F1 - Alt + F12 te drukken of start een grafische terminalemulator. Log in met de inloggegevens van de geselecteerde gebruiker of start een nieuwe sessie met de opdracht su.

Stap 5

Wijzig de bestands- en mapmachtigingen. Gebruik de opdracht chown om de eigenaar en groep van de eigenaar van bestanden en mappen te wijzigen. Gebruik de opdracht chmod om de machtigingen te wijzigen. Gebruik de schakeloptie -R om recursief door mappen te bladeren bij het wijzigen van rechten.

Stap 6

Beperk de toegang tot informatie door deze in bestanden te plaatsen en deze vervolgens te versleutelen. Verzamel bestanden met informatie, waartoe de toegang beperkt zou moeten zijn, in een tijdelijke map. Versleutel de map of zip deze met een wachtwoord. Gebruik beproefde coderingshulpprogramma's zoals PGP of GPG voor codering. Archiveren kan met packers als zip of rar. Deze methode is onhandig. Het zal nodig zijn om de informatie te decoderen om te werken en deze opnieuw te coderen na het aanbrengen van wijzigingen.

Stap 7

Beperk de toegang tot informatie door deze op virtuele versleutelde schijven te plaatsen, waarvan de inhoud wordt opgeslagen in containerbestanden. Gebruik de de facto standaard, gratis en open source TrueCrypt platformonafhankelijke software om deze schijven te maken. Een minder populaire maar acceptabele oplossing is misschien BestCrypt. Deze aanpak is een van de handigste en meest flexibele - containerbestanden kunnen op verschillende machines onder verschillende besturingssystemen worden gemount. Informatie wordt "on the fly" versleuteld bij het schrijven naar schijf.

Stap 8

Plaats informatie op versleutelde partities van harde schijven om de toegang ertoe te beperken. Om versleutelde partities te maken, kunt u dezelfde tools gebruiken die in de derde stap zijn beschreven. Het voordeel van deze benadering is de versleuteling van alle informatie op de fysieke partitie (zelfs het bestandssysteem), het nadeel is de mogelijkheid om informatie alleen op een versleuteld opslagapparaat te transporteren.

Aanbevolen: