Wat Is Bestandsarchivering?

Inhoudsopgave:

Wat Is Bestandsarchivering?
Wat Is Bestandsarchivering?

Video: Wat Is Bestandsarchivering?

Video: Wat Is Bestandsarchivering?
Video: Evolution of Just Cause Games (2006 - 2018) - Map Size, Graphics u0026 Gameplay Comparison 2024, Mei
Anonim

Toen de omvang van harde schijven alle mogelijke limieten overschreed, waar de wildste dromers nog maar tien jaar geleden niet over durfden te gaan, werd het veel gemakkelijker om informatie op te slaan. Echter, ooit was alles anders.

Zeer groot archief
Zeer groot archief

'S Werelds eerste harde schijf, ontwikkeld door IBM, bevatte slechts 5 megabyte aan gegevens. Op zo'n "schroef" zou het onmogelijk zijn om alles op te slaan wat nu op de meest gewone pc staat. Het is moeilijk voor te stellen dat het ooit zonder programma's als archivers onmogelijk was om je comfortabel werk op een computer voor te stellen.

Wanneer compressie relevant is

Tegenwoordig worden ook archivers gebruikt, zij het niet zo actief als in het verleden. Veel mensen blijven echter actief gegevens comprimeren. Tegenwoordig zijn dit al grote databases, hele enorme bibliotheken en zoiets.

En eerder, toen een boek in elektronische vorm ongeveer een halve megabyte in beslag nam en 1, 4 MB op een diskette paste, was het nodig om een archiver te gebruiken om ongeveer 300 van de 500 kilobytes te maken en ongeveer twee keer zoveel informatie te "dingen" op een diskette. Van de archiveringsprogramma's zijn de meest bekende:

Winrar is de bekendste archiver. In de dagen van het DOS-besturingssysteem heette het gewoon Rar, het werkte vanaf de console en het hulpprogramma Unrar werd gebruikt om het uit te pakken. Het zal prettig zijn voor een Russische gebruiker om te weten dat de auteur van het programma ook een Rus is, Yevgeny Roshal. In 1993 bracht hij de eerste Rar uit en in 1995 kwam WinRar erbij. Door de jaren van gebruik heeft het programma veel supporters en verbeteringen gekregen en wordt het tot op de dag van vandaag actief gebruikt in versie 5.1;

Zip is ook een soort "grootvader" van moderne archivers. Het is zelfs vier jaar ouder dan WinRar, sinds het voor het eerst werd uitgebracht in 1989, toen zelfs DOS nog nieuw was. Er was een apart unzip-hulpprogramma nodig om gecomprimeerde bestanden uit te pakken. Er was zelfs een zeer trieste grap onder gebruikers: "PKunzip.zip". Vervolgens, met de komst van Windows, verschenen meer geavanceerde versies van het product, evenals de mogelijkheid om zelfuitpakkende archieven te maken. Het project leeft nog steeds onder versie 18.0;

7-Zip, WinAce, IZArc enzovoort zijn andere archiveringsprogramma's die de eerste twee programma's volgen. Sommige zijn nog in ontwikkeling, andere zijn alleen bekend dankzij het sterke geheugen van gebruikers.

Vooruitzichten voor archivers vandaag

Als de harde schijf meerdere terabytes bereikt, kan deze honderden films opslaan en lijkt het probleem van het archiveren van gegevens achterhaald. Archiefmedewerkers hebben echter nog steeds redenen om te leven en gezond te zijn.

Als u bijvoorbeeld gegevens in een archief comprimeert, kunt u er een wachtwoord op zetten en heeft niemand anders toegang tot belangrijke documenten. Of grote bibliotheken in formaten zoals *.fb2 of *.txt kunnen gigabytes aan bruikbare ruimte op uw harde schijf in beslag nemen, maar u leest ze nog steeds niet meteen. Tijdelijke opslag in het archief organiseren is een goede oplossing.

Dus archivers hebben nog steeds redenen om op de computers van gebruikers te zijn en actief te worden gebruikt.

Aanbevolen: