Welke Formaten Zijn Cd's

Inhoudsopgave:

Welke Formaten Zijn Cd's
Welke Formaten Zijn Cd's

Video: Welke Formaten Zijn Cd's

Video: Welke Formaten Zijn Cd's
Video: DistroKid vs CD Baby vs Tunecore - welke is het beste? 2024, Mei
Anonim

Een compact disc is een optisch opslagmedium. Productietechnologie en de fysieke structuur van het laseroppervlak veroorzaken verschillen in de soorten schijven. Elk cd-formaat heeft zijn eigen doel en kenmerken voor het opslaan van informatie.

Welke formaten zijn cd's
Welke formaten zijn cd's

CD-ROM

CD-ROM, of Compact Disc Read-only Memory, is een van de eerste formaten die op de markt voor lasermedia verschijnt. Aanvankelijk waren dergelijke schijven alleen bedoeld voor het opnemen van muziek, maar later werd het formaat aangepast voor het opslaan van andere soorten gegevens. Aanvankelijk hadden dergelijke media een diameter van 12 cm en konden ze tot 650 MB aan gegevens bevatten, wat overeenkomt met 74 minuten geluidsopname. Later werd het volume van de media verhoogd tot 700 MB, waardoor tot 80 minuten aan audiobestanden konden worden opgenomen. Er werden ook gegevensdragers met een capaciteit tot 800 MB gemaakt, maar deze werden niet wijdverbreid, omdat ze op sommige schijven niet correct konden worden gedetecteerd.

Op basis van cd-roms werden herschrijfbare schijven CD-R (blanco media voor eenmalige opname) en CD-RW (herschrijfbare schijven) gemaakt. Ook verscheen de CD DA of Audio CD-standaard, die uitsluitend bedoeld was voor het opslaan van muziek. Multimedia informatiedragers met de mogelijkheid om een interactief menu te gebruiken heten CD-I met varianten van CD+G, VCD (Video CD) en Karaoke CD.

DVD ROM

DVD-RAM is een nieuwe fase geworden in de ontwikkeling van technologie voor informatieopslag op lasermedia. Met dvd's kunnen gebruikers aanzienlijk meer informatie opslaan en gegevens vaker herschrijven. De nieuwe productietechnologie heeft de opnamemogelijkheden van de dvd uitgebreid, aangezien er meer gegevens kunnen worden opgeslagen (van 2,6 GB voor enkellaagse schijven tot 9,4 GB voor dubbellaagse schijven). Het audio-dvd-formaat begon zich te verspreiden, waardoor opnames met een groot aantal geluidskanalen (voor 5.1-systemen) mogelijk zijn. Het dvd-formaat werd wijdverbreid en werd het meest gebruikt voor het opnemen, opslaan van video-opnamen en allerlei computerprogramma's.

Blu-ray

Blu-ray Disc is de 3e generatie cd's geworden. Het formaat stelt u in staat om informatie tot 33 GB op een enkellaags medium en tot 66 GB op een dubbellaags medium op te slaan. Dit toegestane volume wordt bereikt door de verhoogde dichtheid van geluidssporen, waardoor u video en audio van hoge kwaliteit op een Blu-Ray-schijf kunt opslaan. Ook wordt Blu-ray gebruikt om alle digitale informatie vast te leggen en ondersteunt het het maken van interactieve menu's.

Tegenwoordig zijn er technologieën zoals BD-Live (interactieve schijf), BD DL (dubbellaagse optische schijf), BDXL (3 of meer lagen in één medium). Blu-ray BD-R (opneembare schijf), BD-RE (herbruikbare media) en BD-RE DL (ook herschrijfbaar) zijn momenteel op de markt verkrijgbaar. Op dit moment worden technologieën ontwikkeld om een BD-ROM te maken die een speciaal coderingsalgoritme gebruikt om de opgenomen informatie beter te beschermen tegen kopiëren.

Aanbevolen: