Wat Zijn De Formaten Van Tekstbestanden

Inhoudsopgave:

Wat Zijn De Formaten Van Tekstbestanden
Wat Zijn De Formaten Van Tekstbestanden
Anonim

Tekstbestanden zijn bedoeld voor het opslaan en verwerken van tekstinformatie in elektronische vorm. Er zijn veel verschillende soorten tekstformaten, die verschillen in de methoden van tekstcodering, verwerkingsmogelijkheden en compatibiliteit met verschillende teksteditors.

Wat zijn de formaten van tekstbestanden
Wat zijn de formaten van tekstbestanden

Txt-formaat

Dit is het oudste tekstformaat, analogen van de moderne notebook stonden nog op de eerste pc's. Het is de meest veelzijdige. Txt-documenten worden geopend met teksteditors die op elk besturingssysteem draaien.

Het formaat is heel eenvoudig en bevat niets anders dan tekst. Opmaak wordt niet ondersteund - alleen alinea's, inspringingen en hoofdletters blijven behouden. Daarom zijn txt-bestanden klein. Het formaat is bestand tegen beschadigingen. Als een deel van het bestand beschadigd is, kunt u de rest van het document herstellen of verwerken.

Rtf-formaat

Speciaal ontwikkeld door programmeurs van Microsoft en Adobe voor het uitwisselen van bestanden tussen gebruikers. Kan op elk platform worden geopend en verwerkt. Ondersteund door vele toepassingen. Momenteel wordt rtf in Windows geïntroduceerd als een klembordformaat, wat het mogelijk maakt om gegevens tussen verschillende applicaties uit te wisselen.

Document-rtf ondersteunt complexe opmaak. Naast tekst kan het verschillende figuren, tabellen, bijlagen en voetnoten bevatten. Het kan verschillende soorten lettertypen gebruiken. Het formaat is bestand tegen bestandscorruptie. Aangezien rtf geen macro's gebruikt, wordt het als veiliger beschouwd dan het doc-formaat.

Doc-formaat

Er was een tijd dat het documentformaat werd gebruikt voor eenvoudige en niet-opgemaakte tekstdocumenten en Microsoft Word een gewone teksteditor was. Begin jaren negentig begon de situatie echter te veranderen. Zowel de app als het formaat werden constant geüpdatet. Bovendien was elke nieuwe versie meer en meer verschillend van de vorige.

Tegenwoordig biedt doc enorme mogelijkheden voor het verwerken van tekst en het invoegen van verschillende afbeeldingen, diagrammen, tabellen en koppelingen in een document. Kan scripts en macro's bevatten. Maar u moet onthouden dat het formaat is gesloten, veel documenten in dit formaat worden alleen correct weergegeven in het MS Word-programma zelf.

Bovendien maken ontwikkelaars zich geen zorgen over de achterwaartse compatibiliteit van versies van hun applicatie. Bestanden die zijn gemaakt in nieuwe MS Word kunnen niet worden geopend in eerdere versies van het programma zonder plug-ins te installeren. Het belangrijkste verschil tussen het doc-formaat en txt en rtf is hun binaire aard, waardoor ze onleesbaar zijn in eenvoudige teksteditors.

Docx-formaat

Het werd voor het eerst gebruikt in MS Word 2007. Het belangrijkste verschil met het doc-formaat is het gebruik van zip-compressie om de bestandsgrootte te verkleinen. Het is een gegevensarchief dat naast XML-tekst ook afbeeldingen, tekststijlen, opmaak en andere gegevens bevat. Bovendien worden tekstbestanden en afbeeldingen in aparte documenten opgeslagen.

Om de inhoud van een docx-bestand te zien, kunt u de extensie wijzigen in zip en het openen in een archiefprogramma. Als u een docx in eerdere versies van Word wilt openen, moet u het "Microsoft Office-compatibiliteitspakket voor Word-, Excel- en PowerPoint-bestandsindelingen" downloaden en installeren

ODT / ODF (Open Document Formaat)

Op 21 december 2010 werd door het Federaal Agentschap voor Technische Regelgeving en Metrologie van Rusland het open formaat voor kantoordocumenten Open Document (ODF) geregistreerd als een staatsnorm.

ODT / ODF (Open Document Format), ontwikkeld door de OASIS-gemeenschap, gebaseerd op HTML. Het is een open formaat dat zonder beperkingen kan worden gebruikt en is een alternatief voor de Microsoft-formaten.

Aanbevolen: