Hoe Maak Je Tekst Leesbaar?

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Tekst Leesbaar?
Hoe Maak Je Tekst Leesbaar?

Video: Hoe Maak Je Tekst Leesbaar?

Video: Hoe Maak Je Tekst Leesbaar?
Video: Tekst moeilijk leesbaar in Windows 10 ? 2024, Mei
Anonim

Tegenwoordig zijn er twee hoofdtypen teksten: gedrukte en elektronische. Elk van hen heeft zijn eigen ontwerptrucs die zijn ontworpen om het waarnemingsgemak te verbeteren. U kunt de tekst leesbaar maken door dezelfde tools te gebruiken voor zowel elektronische publicaties als gedrukte producten. U moet ze echter op verschillende manieren gebruiken.

Hoe maak je tekst leesbaar?
Hoe maak je tekst leesbaar?

instructies:

Stap 1

Om de tekst leesbaar en handig te maken voor assimilatie van de informatie die erin staat, speciale opmaak en het gebruikte lettertype helpen. In teksten die bijvoorbeeld bedoeld zijn om op papier af te drukken, raden professionele copywriters het gebruik van serif-lettertypen aan. Serifs zijn kleine verhoogde streepjes in letters. Dit type bevat misschien wel het meest populaire en wijdverbreide lettertype - Times new Roman. Een ander lettertype dat geschikt is om van papier te lezen is Georgia. Naast het gebruikte lettertype, maakt opmaak het gemakkelijker om gedrukte tekst en de locatie op de pagina te lezen. Afhankelijk van het type tekst veranderen ook de vereisten voor het ontwerp, zoals uitlijning langs de randen, schaarsheid, rode lijninspringingen, spatiëring, enz.

Stap 2

Om de verteerbaarheid en leesbaarheid van de elektronische tekst te vergroten, worden andere technieken gebruikt. Dit is in de eerste plaats te wijten aan de eigenaardigheden van de perceptie van webpagina's. Gedragsstudies hebben aangetoond dat elke sitebezoeker bij het lezen:

• heeft enig algemeen ongemak;

• leest langzamer dan normaal;

• leest niet, maar scant de pagina.

Daarom moet u, wanneer u beslist hoe u de tekst leesbaar maakt, de perceptie ervan door de gebruiker vereenvoudigen. Volgens onderzoek van het Amerikaanse Visual Ergonomics Laboratory is Verdana 10-12 puntgrootte het meest geschikte lettertype voor schermlezen. Tahoma is ook geschikt.

Stap 3

Voor webteksten worden ook speciale opmaaktechnieken gebruikt om de tekst leesbaar te maken:

• Inspringing tussen alinea's;

• Gebruik van onderverdelingen;

• Geen inspringing van de rode lijn;

• Gebruik lijsten met opsommingstekens en genummerde lijsten voor opsommingen.

Aanbevolen: