Wat Is Een Touchscreen?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Touchscreen?
Wat Is Een Touchscreen?

Video: Wat Is Een Touchscreen?

Video: Wat Is Een Touchscreen?
Video: How Touchscreen Works In Simple Words 2024, Mei
Anonim

Een touchscreen is een touchscreen dat wordt gebruikt op mobiele telefoons, tablets en aanraakschermen. Alle bewerkingen met behulp van het display worden uitgevoerd door het oppervlak met een stylus of een vinger aan te raken. Dit type schermen is verreweg het populairst en wordt gebruikt in de moderne technologie.

Wat is een touchscreen?
Wat is een touchscreen?

Geschiedenis

Het eerste touchscreen werd uitgevonden in de VS en een apparaat dat gebruikmaakt van gerealiseerde aanraaktechnologie werd in 1972 uitgebracht op een computer genaamd PLATO 4, die was uitgerust met een aanraakgevoelig scherm. Het scherm had een lage nauwkeurigheid bij het herkennen waar de gebruiker aan het klikken was, maar stelde onderzoekers in staat om het juiste antwoord te kiezen bij het werken met de computer en het uitvoeren van de gewenste taken.

Gaandeweg is de technologie steeds meer aangepast en verbeterd. In 1983 slaagden de ontwikkelaars erin een computer uit te brengen op basis van het IR-raster. In die tijd begonnen aanraakschermen zich te verspreiden in de geneeskunde en de industrie. De eerste mobiele telefoons met touchscreens verschenen iets later - na de opkomst van liquid crystal displays.

Voor-en nadelen

Tegenwoordig worden touchscreens niet alleen gebruikt in mobiele gadgets, maar ook in speciale terminals om betalingen te doen, installaties voor het automatiseren van het handelsproces (bijvoorbeeld R-keeper), gameconsoles (bijvoorbeeld PSP), enz.

Tot de voordelen van dergelijke schermen behoren de eenvoud van de gebruikte interface, besparing van bruikbare ruimte en grootte van het apparaat, snelle selectie van de gewenste functies en handiger typen, evenals geavanceerde multimediafuncties (bijvoorbeeld een afbeelding vergroten met uw vingers of het terugspoelen van video met een aanraking). Een van de nadelen van touchscreens zijn hun kwetsbaarheid, hoge vereisten voor batterijbronnen en de noodzaak van constante reiniging van het scherm, het aanbrengen van beschermende coatings of films.

De nieuwe displays ondersteunen multi-touch technologie, waardoor je telefoonfuncties met meerdere vingers kunt bedienen. Dit maakt het mogelijk om schermbesturing te implementeren met gebaren om in te zoomen op de bekeken afbeelding of om de pagina's van het weergegeven document om te slaan.

Weergavetypes

Het werkingsprincipe verschilt in vierdraads, vijfdraads, matrix, capacitief, infrarood, DST en inductieschermen. Afhankelijk van de technologie die wordt geïmplementeerd, kunnen de schermen een beeld weergeven en nauwkeuriger reageren op aanraking, zowel met behulp van hulpobjecten (bijvoorbeeld een stylus) als met een handaanraking. Ook hebben schermen een levensduur, die ook kan variëren afhankelijk van de gebruikte technologie.

Aanbevolen: