Hoe De Tekstcodering Te Achterhalen?

Inhoudsopgave:

Hoe De Tekstcodering Te Achterhalen?
Hoe De Tekstcodering Te Achterhalen?

Video: Hoe De Tekstcodering Te Achterhalen?

Video: Hoe De Tekstcodering Te Achterhalen?
Video: SEIZOEN 4 ROCKET CRASH SITE GEVONDEN | Fortnite Battle Royale 2024, Mei
Anonim

De tekst in een bestand, e-mail, op een webpagina kan in elke taal worden getypt en in verschillende computercoderingen worden opgeslagen. Het gaat niet alleen om de verscheidenheid aan moderne coderingen, die min of meer geordend zijn, maar ook om de opslag van documenten die vooral van historische waarde zijn. Er zijn ook gevallen waarin een document meerdere keren in verschillende coderingen is opgeslagen. Als de tekst opent in de vorm van een onbegrijpelijke reeks tekens, moet deze in een leesbare vorm worden weergegeven.

Hoe de tekstcodering te achterhalen?
Hoe de tekstcodering te achterhalen?

Noodzakelijk

Computer, teksteditor, online decoder, speciale encoderprogramma's

instructies:

Stap 1

Als de tekst niet leesbaar is op de webpagina, selecteert u de codering in de browser. Om dit te doen, klikt u met de linkermuisknop in het menu "Beeld" op het item "Codering". Doorloop in de vervolgkeuzelijst de beschikbare coderingen totdat de tekst leesbaar wordt. De eerste Russische codering KOI-8 verscheen op computers, toen ze nog niet persoonlijk waren, met het UNIX-besturingssysteem. Het wordt gebruikt op computers met UNIX-achtige besturingssystemen, bijvoorbeeld Linux. De volgende was de Russische codering DOS-866 voor het MS-DOS-besturingssysteem van Microsoft. Met de release van Windows 3.0 kwam Win-1251 in het spel. Momenteel gebruiken UNIX-achtige systemen ISO 8859-5-codering. Daarnaast vindt u soms alternatieve codering 855, DKOI-8, GOST en Bulgaarse codering. Het is zeer zeldzaam om op documenten de MacCyrillische codering te vinden, die alleen op Macintosh-computers wordt gebruikt.

Stap 2

Sla de tekst op in een tekstbestand en open het vervolgens in een teksteditor, probeer indien nodig het document in verschillende teksteditors te openen. Bestandsbeheerders kunnen ook de codering bepalen waarin het bestand is opgeslagen en deze converteren naar de vereiste codering.

Stap 3

Plaats een deel of alle tekst, afhankelijk van de grootte, in een online decoder (decoder, maildecoder, Cyrillische convector). Na het decoderen krijgt u verschillende opties voor de tekst aangeboden, evenals de naam van de codering waarin het bestand zich zogenaamd bevindt.

Stap 4

Om de codering te bepalen en, indien nodig, de tekst te converteren, is het noodzakelijk om speciale programma's "converters" te gebruiken Deze programma's zijn behoorlijk populair op internet en zijn gemakkelijk te gebruiken, terwijl sommige je in staat stellen om met het maximaal mogelijke aantal gebruikte coderingen te werken en de maximaal beschikbare mogelijkheden bieden om ermee te werken.

Aanbevolen: