Hoe Een Computervirus Verschilt Van Een Computerworm

Inhoudsopgave:

Hoe Een Computervirus Verschilt Van Een Computerworm
Hoe Een Computervirus Verschilt Van Een Computerworm

Video: Hoe Een Computervirus Verschilt Van Een Computerworm

Video: Hoe Een Computervirus Verschilt Van Een Computerworm
Video: What is a Computer Worm and How Does it Work? 2024, April
Anonim

Helaas worden computers, smartphones, tablets, enz. heel vaak aangevallen door allerlei kwaadaardige programma's. Om je gadget te kunnen beschermen, is het natuurlijk de moeite waard om onder andere te weten hoe een computervirus verschilt van een computerworm of Trojaans paard.

hoe een computervirus verschilt van een computerworm
hoe een computervirus verschilt van een computerworm

Elk programma dat is ontworpen om een ongeautoriseerde actie uit te voeren op het apparaat van een gebruiker, wordt malware genoemd. Er zijn veel soorten van dit soort programma's. Voorbeelden zijn keyloggers, programma's voor het stelen van wachtwoorden, enz.

Maar meestal worden gadgets van gewone gebruikers nog steeds geïnfecteerd door wormen of Trojaanse paarden. Het zijn dit soort kwaadaardige programma's die gewone gebruikers van computerapparatuur en smartphones het vaakst schaden.

Dus wat is het verschil tussen een computervirus en een computerworm?

Er zijn natuurlijk verschillen tussen deze twee soorten malware. Zowel virussen als wormen kunnen uw computer ernstig beschadigen. In feite is de laatste echter een subklasse van de eerste, die zijn eigen kenmerken heeft. In tegenstelling tot een eenvoudig virus kan een worm zich snel vermenigvuldigen zonder enige actie van de gebruiker. Het infecteert geen andere bestanden.

Dat wil zeggen, om het simpel te zeggen, een virus is slechts een stukje programmacode dat in bestanden wordt geïnjecteerd. De worm daarentegen is een apart onafhankelijk programma. Het is niet direct schadelijk voor de computer. Zijn belangrijkste taak is niet om gegevens te vernietigen of te beschadigen, zoals een virus, maar om het geheugen van het apparaat te vervuilen. Computerwormen kunnen zich met een werkelijk enorme snelheid vermenigvuldigen. Ze worden voornamelijk via internet van het ene apparaat naar het andere verzonden.

Wat is een Trojaans paard?

Zo hebben we ontdekt hoe een eenvoudig virus verschilt van een worm. De Trojan is op zijn beurt ook een speciaal type virusprogramma. Hij kan enorme schade aanrichten aan een computer. In vergelijking met eenvoudige virussen en wormen heeft dit programma echter een aantal functies.

In tegenstelling tot een computerwormvirus, is de belangrijkste taak van een Trojaans paard meestal niet om geheugen te verspillen of zelfs maar kleine schade aan bestanden toe te voegen. Dergelijke programma's worden meestal geschreven om gegevens van het apparaat te stelen. Trojaanse paarden kunnen ook:

  • computerbronnen gebruiken voor ongepaste doeleinden;
  • de werking van het apparaat zelf verstoren.

Soms worden ook Trojaanse paarden gemaakt om de controle over een computer over te nemen, ook die met beheerdersrechten.

Aanbevolen: