Wat Kan Een Computervirus Beschadigen?

Inhoudsopgave:

Wat Kan Een Computervirus Beschadigen?
Wat Kan Een Computervirus Beschadigen?

Video: Wat Kan Een Computervirus Beschadigen?

Video: Wat Kan Een Computervirus Beschadigen?
Video: Wat is een computervirus? | Digitaal | Het Klokhuis 2024, Maart
Anonim

Een computervirus is een kwaadaardig programma dat zich onafhankelijk kan vermenigvuldigen en van computer naar computer kan worden verzonden via een netwerk of via verwisselbare media. Alle soorten kwaadaardige software worden soms virussen genoemd.

Wat kan een computervirus beschadigen?
Wat kan een computervirus beschadigen?

Computervirus en zijn schade

De meest onschadelijke virussen nemen gewoon een aanzienlijk deel van de computerbronnen in beslag en vertragen als gevolg daarvan het werk. Daarom is het, met een merkbare afname van de prestaties, logisch om een diepe scan van het systeem uit te voeren met een betrouwbaar antivirusprogramma.

Gevaarlijkere programma's kunnen de op de computer geïnstalleerde software verwijderen of wijzigen, de harde schijf formatteren of de inhoud van het ROM wijzigen, waarna u de microschakeling opnieuw moet flashen of wijzigen.

Er zijn virussen die worden geïntroduceerd in documenten die zijn gemaakt door MS Word en MS Excel met behulp van de macro's die ze bevatten. Dergelijke virussen zijn geschreven in de Visual Basic-taal.

Trojaanse paarden

Trojaanse paarden komen het besturingssysteem binnen als onderdeel van de code van een schijnbaar onschadelijk programma, inclusief antivirussoftware. Ze verzamelen vertrouwelijke informatie over de eigenaar van de computer: informatie over vaak bezochte sites, toegang tot e-mail om mailings te verspreiden, toetsaanslagen bij te houden om wachtwoorden te berekenen, waaronder die voor bankrekeningen en webportefeuilles. Bovendien kunnen Trojaanse paarden belangrijke informatie overschrijven en vernietigen.

Om te voorkomen dat u besmet raakt met Trojaanse paarden, mag u geen links volgen die door vreemden naar u zijn verzonden of software downloaden van niet-geverifieerde sites.

Spyware

Deze spyware verzamelt ook informatie over de eigenaar van de computer. Bovendien kunnen spywarevirussen zelfstandig programma's installeren en de netwerkinstellingen van de computer wijzigen, waardoor de eigenaar naar bepaalde sites wordt omgeleid. Om spyware te installeren, gebruiken cybercriminelen meestal kwetsbaarheden in de beveiligingsinstellingen van het besturingssysteem en detecteren ze open onbeveiligde poorten met speciale scanners.

Met Windows Firewall kunt u poorten op uw computer sluiten en het risico op infectie verkleinen.

Adware

Adware lanceert de weergave van reclamebanners terwijl de computer draait. Soms moet de gebruiker een sms sturen naar een kort nummer om de banner te verwijderen. Dit mag nooit worden gedaan. Het is beter om vanaf een andere computer naar internet te gaan en het verkorte nummer in te voeren waarnaar u een bericht wilt sturen in de zoekbalk van uw browser. De zoekopdracht leidt naar de technische ondersteuningspagina's van de antiviruslaboratoria, waar de specialisten de code zullen leveren om de advertenties te verwijderen.

Adware-infectie komt vaak voor bij het downloaden van programma's, films of muziek van niet-geverifieerde sites.

Antivirusbescherming

De meest populaire programma's zijn DrWeb, NOD32, Kaspersky Anti-Virus. De licentie voor hen kost ongeveer 1500-2500 roebel. voor een jaar. Er zijn zeer waardevolle gratis programma's - Avast en het hulpprogramma Dr. Web CureIt. Avast is ontworpen om uw computer volledig te beschermen en te desinfecteren, terwijl het hulpprogramma Dr. Web is ontworpen om alleen te scannen en te desinfecteren als er een infectie wordt vermoed.

Aangezien er dagelijks nieuwe virussen verschijnen, is het noodzakelijk om de databases van de antivirussoftware regelmatig bij te werken, zodat ze malware tijdig kunnen identificeren.

U mag in geen geval 2 antivirusprogramma's tegelijkertijd gebruiken - elk van hen zal de ander als malware waarnemen en proberen deze te deactiveren. Als gevolg hiervan zullen de rest van de processen gewoon niet starten.

Het is ten zeerste aan te raden om een opstartbare cd of flashstation te hebben waarop antivirussoftware is geïnstalleerd. Soms is opstarten vanaf verwisselbare media de enige manier om een antivirusscan van uw computer uit te voeren.

Aanbevolen: