Wat Is Het Computervirus "Tsjernobyl"

Inhoudsopgave:

Wat Is Het Computervirus "Tsjernobyl"
Wat Is Het Computervirus "Tsjernobyl"

Video: Wat Is Het Computervirus "Tsjernobyl"

Video: Wat Is Het Computervirus
Video: De kernramp van Tsjernobyl 2024, April
Anonim

Er is een enorme verscheidenheid aan computervirussen, maar het aantal wereldberoemde virussen wordt in tientallen gemeten. "Tsjernobyl" is er een van, en het wordt nog steeds herinnerd, ondanks het feit dat dit virus meer dan 10 jaar geleden verscheen.

Wat is een computervirus?
Wat is een computervirus?

Hoe het werkt en de geschiedenis van de naam van het Tsjernobyl-virus

De officiële naam van dit computervirus is CIH of Virus. Win9x. CIH. Het kreeg de naam "Tsjernobyl" omdat het op 26 april 1999 werd geactiveerd - op de verjaardag van de beroemde tragedie. De maker van het virus, een student uit Taiwan Chen Yinghao, schreef zijn programma in juni 1998, maar wachtte op de lancering tot 26 april 1999 (de verjaardag van de tragedie van Tsjernobyl). toeval.

De tweede versie van de oorsprong van de naam van het virus is dat het veel besturingssystemen van computers vernietigde en op de een of andere manier een grote ramp werd.

Het virus werkt alleen onder Windows 95/98 - beide systemen waren wijdverbreid op het moment van schrijven. Het heeft drie versies, die van elkaar verschillen in lengte, kenmerken van de code en de datum van activering: een van de versies werd geactiveerd op de 26e van elke maand.

De essentie van het werk van "Tsjernobyl" is eenvoudig: het schreef zijn code in het geheugen van het besturingssysteem, onderschepte de lancering van bestanden met de extensie.exe en schreef vervolgens de kopie erin. Het virus manifesteerde zich op geen enkele manier tot de afgesproken datum, en leek daardoor op een tijdbom. Op 26 april werd het geactiveerd, alle gegevens op harde schijven gewist en vervolgens het Flash-BIOS beschadigd. Het was onmogelijk om de bestanden te herstellen, dus de schade veroorzaakt door het virus was enorm.

Gevolgen van "Tsjernobyl"

Chen Yinghao infecteerde eerst computers op zijn universiteit, waarna het virus het netwerk binnendrong en uiteindelijk op de harde schijven van honderdduizenden mensen terechtkwam. De virusepidemie heeft zich verspreid naar China, Australië, Oostenrijk, Engeland, Israël en vele andere landen.

De Russen hadden niet al te veel last van Tsjernobyl, maar ook in ons land waren er sporen van dit virus.

Volgens de gemiddelde gegevens werden meer dan 500 duizend computers over de hele wereld getroffen door "Tsjernobyl", bovendien sloegen velen van hen belangrijke gegevens op, zodat mensen zware verliezen leden als gevolg van de acties van Chen Yinghao. Tegelijkertijd had de student zelf helemaal niet gedacht dat zijn virus zo wijdverspreid zou worden, omdat hij van plan was een "experiment" alleen uit te voeren in het kader van Datong University.

De experts hoefden niet te zoeken naar de auteur van zo'n ernstig en vreselijk virus. Yinghao realiseerde zich dat hij na verloop van tijd zeker berekend zou worden, en daarom besloot hij de situatie niet te verergeren, bekende en verontschuldigde zich zelfs publiekelijk aan de mensen die leden als gevolg van de infectie van computers met zijn virus. Hiervoor kreeg hij op zijn universiteit een zware berisping.

Aanbevolen: