Toegang Geven Tot Een Map

Inhoudsopgave:

Toegang Geven Tot Een Map
Toegang Geven Tot Een Map

Video: Toegang Geven Tot Een Map

Video: Toegang Geven Tot Een Map
Video: Windows 7/8/10 - Foutmelding 'U heeft geen toestemming om toegang te krijgen' 2024, Mei
Anonim

De betekenis van het bestaan van computernetwerken ligt in de mogelijkheden die ze bieden om gezamenlijke activiteiten uit te voeren (zowel computers als mensen). Maar tegelijkertijd heeft het besturingssysteem van elke computer beveiligingsmechanismen om onbevoegde toegang van buitenaf te voorkomen. De afweging tussen deze tegengestelde vectoren van het werk van uw computer wordt door u bepaald, en als u al hebt besloten om van buitenaf toegang te geven tot een specifieke map, laten we dan eens kijken hoe u dit in Windows kunt doen.

Toegang tot netwerkmap
Toegang tot netwerkmap

instructies:

Stap 1

Uw besturingssysteem gebruikt vrijwel zeker het NTFS-bestandssysteem (New Technology File System). Dit betekent dat de beveiliging van het besturingssysteem is georganiseerd op het niveau van individuele bestanden - in elke map van elke schijf op uw computer zijn er speciale lijsten die zijn ontworpen om de toegang te regelen (ACL - Access Control List). Ze bevatten lijsten van individuele gebruikers en gebruikersgroepen die toegang hebben tot de map als geheel of tot een specifiek bestand daarin. Deze lijst vermeldt ook de acties die deze gebruikers (of groepen) mogen uitvoeren met bestanden en mappen. Het besturingssysteem heeft faciliteiten voor zowel gedetailleerd als vereenvoudigd ACL-beheer. Afhankelijk van of de optie "Gebruik eenvoudig bestanden delen" is geactiveerd in uw OS-instellingen, hangt ook de volgorde van stappen af om gedeelde toegang tot een map in te schakelen. U kunt erachter komen via het dialoogvenster "Mapopties" in het Configuratiescherm. Om het paneel te openen, moet u in het hoofdmenu (op de knop "Start") in het gedeelte "Instellingen" het juiste item selecteren - "Configuratiescherm". Start in het paneel Mapopties en ga naar het tabblad Weergave.

Mapeigenschappen - Instellingen
Mapeigenschappen - Instellingen

Stap 2

Om de netwerktoegang tot de gewenste map te openen (of vice versa - sluiten), klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u "Delen en beveiliging" in het menu. Als bij de vorige stap bleek dat de optie "eenvoudig delen" is ingeschakeld, ziet het tabblad "Toegang" in het geopende mapeigenschappenvenster er als volgt uit:

Stap 3

Vink het vakje naast Deze map delen aan om netwerktoegang toe te staan. U kunt onmiddellijk de naam opgeven waaronder deze map zichtbaar is voor de rest van zijn gebruikers, en het vakje aanvinken waarmee externe gebruikers de bestanden in de map kunnen bewerken. Klik op "OK" om de wijzigingen door te voeren.

Stap 4

En als de instelling "eenvoudig delen" in de mapinstellingen is uitgeschakeld, ziet het tabblad "Toegang" in het mapeigenschappenvenster er anders uit:

Stap 5

In deze optie kunt u ook de mapnaam voor netwerkgebruikers specificeren en een limiet instellen voor het aantal gelijktijdige verbindingen ermee. Om netwerkgebruikers toe te staan bestanden in deze map te bewerken, klikt u hier op de knop "Machtigingen" en plaatst u een vinkje voor het item "Wijzigen". Het blijft om op de knop "OK" te klikken om de wijzigingen door te voeren.

Aanbevolen: