Wat Is Computerprestatiebeoordeling?

Inhoudsopgave:

Wat Is Computerprestatiebeoordeling?
Wat Is Computerprestatiebeoordeling?

Video: Wat Is Computerprestatiebeoordeling?

Video: Wat Is Computerprestatiebeoordeling?
Video: Wat is een computer? 2024, Mei
Anonim

Bij het evalueren van computerprestaties worden veel systeemparameters getest. Reactietijden, bandbreedte, efficiënt gebruik van besturingssysteembronnen en kritische parameters zijn er slechts enkele. Heel vaak kan een van de verouderde elementen de werking van het hele systeem enorm vertragen.

Computer prestatie
Computer prestatie

Reactietijd

Computerresponstijd is de gemiddelde tijd die verschillende componenten in de computer nodig hebben om te reageren op opdrachten van de centrale processor. Het wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder de snelheid van de processor, het type harde schijf en de hoeveelheid beschikbaar RAM. Een harde schijf van 7.500 rpm schrijft en leest bijvoorbeeld veel sneller informatie dan harde schijven met een lager toerental.

Bandbreedte

Bandbreedte heeft ook invloed op de reactietijd van de computer. Deze metriek drukt de hoeveelheid gegevens uit die het systeem in een bepaalde tijd van de ene plaats naar de andere kan verplaatsen. Computers met een hoge bandbreedte kunnen een bestand van 100 megabyte veel sneller overbrengen dan computers met een lage snelheid. In theorie kan een harde schijf van 100 megabit 100 megabyte per seconde verplaatsen. Dit cijfer is afhankelijk van zowel de snelheid van de harde schijf als de kloksnelheid van de processor en RAM.

Efficiëntie van het gebruik van computerbronnen door het besturingssysteem

Hoe meer bronnen beschikbaar zijn voor het besturingssysteem, hoe beter en sneller het werkt. Een computerprestatietest vergelijkt de machine met andere computers met een vergelijkbare configuratie om te controleren of de beschikbare capaciteit effectief wordt gebruikt. Pc's die goed presteren in deze categorie hebben veel minder RAM en CPU nodig om een bepaalde taak uit te voeren. Dit maakt extra middelen vrij voor andere functies. Vaak worden voor het testen verschillende besturingssystemen op een computer geïnstalleerd om erachter te komen welke het beste is voor de optimalisatietaak.

Kritieke parameters

Het belangrijkste doel bij het evalueren van de prestaties van een computer is het testen van verschillende componenten om de kritische parameters van een bepaalde configuratie te bepalen. Met de uitvinding van solid-state drive-technologie zijn enkele van de problemen op dit gebied met succes aangepakt. Harde schijven waren vroeger het langzaamste onderdeel van de meeste computersystemen. Processen en RAM kunnen nu veel sneller worden uitgevoerd dankzij het sneller lezen, schrijven en opslaan van informatie op de schijf.

Testen met programma's van derden

Er zijn verschillende tools waarmee desktopeigenaren de prestaties van hun systeem zelf kunnen testen. PassMark Performance Test en Everest Corporate Edition kunnen geïnstalleerde hardware testen en problemen identificeren die de pc-prestaties beïnvloeden. Er zijn verschillende gratis programma's beschikbaar. Met HD Tach kunt u bijvoorbeeld de snelheid van uw harde schijf testen en deze vergelijken met de computers van andere gebruikers.

Aanbevolen: