Hoe Installeer Ik Windows Xp Voor Laptop

Inhoudsopgave:

Hoe Installeer Ik Windows Xp Voor Laptop
Hoe Installeer Ik Windows Xp Voor Laptop

Video: Hoe Installeer Ik Windows Xp Voor Laptop

Video: Hoe Installeer Ik Windows Xp Voor Laptop
Video: Windows XP On a 2013 Laptop! 2024, Mei
Anonim

Ondanks de opkomst van nieuwe besturingssystemen, is het besturingssysteem Windows XP nog steeds een van de meest populaire. De meeste laptops worden verkocht met Windows 7 voorgeïnstalleerd, terwijl veel gebruikers direct na aanschaf van een computer de "zeven" verwijderen en het vertrouwde XP installeren.

Hoe installeer ik Windows xp voor laptop
Hoe installeer ik Windows xp voor laptop

Noodzakelijk

  • - opstartschijf met Windows XP;
  • - drivers voor de chipset en videokaart onder Windows XP.

instructies:

Stap 1

Het grootste probleem bij het installeren van Windows XP op een laptop is het vinden van de benodigde stuurprogramma's. Als je Windows 7 hebt, zoek en download dan eerst drivers voor de videokaart en chipset voor XP en ga dan pas verder met de installatie van het besturingssysteem. Vergeet niet om herstelschijven te maken voor het besturingssysteem dat beschikbaar is op de computer, verwijder de schijfpartitie niet met gegevens over de fabrieksstatus van de computer - ze zullen u helpen de oorspronkelijke staat van de laptop te herstellen in geval van problemen met de installatie.

Stap 2

Als u twee besturingssystemen tegelijk op uw computer wilt laten staan, moet u na de installatie van XP bepaalde handelingen uitvoeren om de Windows 7-bootloader terug te geven die tijdens de installatie van XP is verwijderd. Dit wordt gedetailleerd beschreven in het artikel Windows XP installeren op een Windows 7-computer. Als je na het installeren van XP het tweede Windows 7-systeem installeert, hoef je geen instellingen te maken, je hebt twee besturingssystemen tegelijk in het opstartmenu. Met de juiste installatievolgorde wordt eerst de lagere versie van het besturingssysteem geïnstalleerd en daarna de oudere.

Stap 3

Om XP te installeren op het moment dat de computer opstart, selecteert u opstarten vanaf cd, hiervoor moet u meestal op F12 drukken. De specifieke selectietoets van het opstartmenu kan verschillen. Als het opstartmenu niet werkt, voer dan het BIOS in en stel in op opstarten vanaf cd. De toetsen Del, F2, F3, F10, etc. kunnen worden gebruikt om het BIOS te openen.

Stap 4

Nadat u de installatie van het besturingssysteem vanaf de cd hebt gestart, wacht u op het scherm met informatie over de schijfpartities. Als u de reeds geïnstalleerde "zeven" niet nodig hebt, selecteert u volledige (in plaats van snelle) formattering van de schijfpartitie waarop deze is geïnstalleerd. Als u kiest voor snel formatteren, kunnen de bestanden die op de schijf achterblijven (alleen de headers worden verwijderd, maar niet de bestanden zelf) de normale werking van het besturingssysteem verstoren. Het formatteringssysteem is NTFS.

Stap 5

De installatie van het besturingssysteem begint onmiddellijk nadat het formatteren is voltooid. Als u de instellingen van het opstartapparaat in het BIOS hebt gewijzigd, moet u het BIOS opnieuw openen na de eerste automatische herstart en de harde schijf als het primaire opstartapparaat selecteren. Als dit niet wordt gedaan, start het systeem opnieuw op vanaf de cd, de installatie van het besturingssysteem gaat niet verder, maar begint opnieuw.

Stap 6

Sommige distributies van Windows XP bevatten stuurprogramma's voor de meest voorkomende videokaarten en chipsets; tijdens het downloadproces wordt u mogelijk gevraagd om degene te kiezen die u nodig hebt. Als u originele stuurprogramma's hebt, kunt u beter weigeren de ingebouwde stuurprogramma's te installeren. Als er geen stuurprogramma's zijn, selecteert u de stuurprogramma's die u nodig hebt in de lijst. Je kunt ze later altijd nog wijzigen.

Stap 7

Tijdens het installatieproces moet u de taal en tijdzone selecteren die u wilt gebruiken, en de naam opgeven van het account waaronder u in het systeem gaat werken. Sommige Windows XP-distributies maken automatisch een beheerdersaccount aan. Aan het einde van de installatie ziet u het Windows-bureaublad.

Stap 8

Controleer de werking van het besturingssysteem. Als de stuurprogramma's niet zijn geïnstalleerd, installeer ze dan. Om dit te doen, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram "Deze computer" op het bureaublad en selecteert u "Eigenschappen" in het contextmenu. Selecteer in het geopende venster "Hardware" - "Apparaatbeheer". Apparaten waarvoor stuurprogramma's nodig zijn, worden gemarkeerd met een geel vraagteken of uitroepteken. Klik met de muis op het apparaat en selecteer "Stuurprogramma installeren". Nadat alle stuurprogramma's zijn geïnstalleerd, is de computer klaar voor gebruik.

Aanbevolen: