Hoe U De Ruisprestaties Van Uw Computer Kunt Verminderen

Hoe U De Ruisprestaties Van Uw Computer Kunt Verminderen
Hoe U De Ruisprestaties Van Uw Computer Kunt Verminderen

Video: Hoe U De Ruisprestaties Van Uw Computer Kunt Verminderen

Video: Hoe U De Ruisprestaties Van Uw Computer Kunt Verminderen
Video: Hoe Haal Jij Je Ruis Weg 2024, Mei
Anonim

Wanneer u een stationaire computer lange tijd gebruikt, vooral voor games of speciale programma's, begint u steeds meer het geluid van zijn werk te horen. De belangrijkste geluidsbronnen zijn harde schijven en actieve koelcomponenten, d.w.z. ventilatoren en koelers. Waar moet u op letten en wat moet u doen als uw computer veel lawaai maakt?

Spreek harder, mijn computer werkt
Spreek harder, mijn computer werkt

Op moderne computers zijn doorgaans meerdere ventilatoren tegelijk geïnstalleerd. Een daarvan bevindt zich op de processor, de andere op de videokaart (als deze het koelsysteem ondersteunt), de derde is voor het koelen van de harde schijf en nog enkele bevinden zich direct op de behuizing en de voeding.

De meest belaste elementen van elke personal computer zijn de videokaart en processor. Daarom zijn zij het die de krachtigste koelsystemen moeten hebben, die tijdens het gebruik erg luidruchtig zijn.

Om het geluidsniveau zo laag mogelijk te houden, kunt u de ventilatoren vervangen door langzame ventilatoren, dat wil zeggen met ventilatoren met een toerental van ongeveer 1000 tpm. Ook als het moederbord een spanningsregelingsfunctie heeft voor actieve koelelementen, kunt u deze elementen van stroom voorzien.

Toch is een van de moeilijkst te elimineren bronnen van constante ruis de harde schijf of harde schijf. Het is bekend dat een harde schijf in zijn ontwerp is uitgerust met twee schijven: een kopblok en een spindelrotatie, waarvan de snelheid constant is. Als de behuizing van de harde schijf voldoende dichtheid heeft en correct is geïnstalleerd, zal het geluid ervan niet sterk zijn. Bovendien bieden professionele fabrikanten van harde schijven hun creaties een zeer belangrijke functie waarmee u het geluidsniveau kunt regelen. Deze functie wordt Advanced Acoustic Management genoemd. De essentie van deze functie is om de elektrische parameters van de elektrische aandrijving te regelen, waardoor het geluidsniveau vaak kan worden verminderd. Opgemerkt moet worden dat een dergelijke operatie niet wordt aanbevolen op schijven met een besturingssysteem, omdat het verminderen van het geluidsniveau een aanzienlijke toename van de tijd met zich meebrengt voor toegang tot en zoeken naar de benodigde informatie.

Over het algemeen kunnen alle hulpprogramma's die zijn ontworpen om met harde schijven te werken, het geluid en het niveau ervan regelen. In Windows is dit bijvoorbeeld mogelijk met het programma HDTunePro. Als de programma's niet helpen, kun je een harde-schijfdoos aanschaffen, die is uitgerust met standaards die trillingen van de harde schijf dempen.

Als de computer veel lawaai maakt, kunnen de bovenstaande methoden daarom helpen dit probleem op te lossen. In andere gevallen wordt aanbevolen om periodiek de temperatuur van de componenten te controleren, het koelsysteem te controleren en de koelpasta te vervangen.

Aanbevolen: