Hoe Het Moederbord Opnieuw Te Solderen?

Inhoudsopgave:

Hoe Het Moederbord Opnieuw Te Solderen?
Hoe Het Moederbord Opnieuw Te Solderen?

Video: Hoe Het Moederbord Opnieuw Te Solderen?

Video: Hoe Het Moederbord Opnieuw Te Solderen?
Video: Hoe elektronica solderen? 2024, April
Anonim

Reparatie van moederborden van computers en laptops vormt tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de diensten van servicecentra. Dit komt door de ontwerpkenmerken van het apparaat van dergelijke borden, geassembleerd volgens een schema wanneer een processor, een videokaart en andere belangrijke elementen van het systeem op één bord zijn geïntegreerd. In sommige gevallen kan preventief onderhoud en kleine reparaties aan het moederbord zelfstandig worden uitgevoerd, gewapend met een soldeerbout.

Hoe het moederbord opnieuw te solderen?
Hoe het moederbord opnieuw te solderen?

Noodzakelijk

  • - multimeter;
  • - oscilloscoop;
  • - zijknippers;
  • - tang;
  • - pincet;
  • - een kleine schroevendraaier;
  • - soldeerbout (soldeerstation);
  • - soldeer;
  • - stroom.

instructies:

Stap 1

Als een van de componenten van het moederbord defect raakt, heeft het meestal geen zin om deze volledig te vervangen. Repareer het in dit geval door het defecte element te vervangen. In sommige gevallen kan de reparatie echter duurder zijn dan het vervangen van het bord. Alleen gekwalificeerde servicespecialisten kunnen professioneel vaststellen hoe groot het probleem is.

Stap 2

Demonteer het apparaat en maak het moederbord schoon van vuil. Gebruik hiervoor een speciale vloeistof (oplosmiddel, alcohol of aceton). Het reinigen zelf kan de kans op kortsluiting verminderen.

Stap 3

Inspecteer de printplaatcomponenten en verbindingen daartussen zorgvuldig. Controleer de integriteit van de kabels en dicht bij elkaar gelegen gedrukte geleiders. Om het controleren te vergemakkelijken, markeert u het bord vanaf de kant tegenover het afgedrukte bordpatroon. Dit zal helpen bij het detecteren van kortsluitingen en breuken in geleiders. Verhelp de geconstateerde fouten zorgvuldig door het contact met een soldeerbout te herstellen.

Stap 4

Naast onderdelen die direct op het bord zijn geïnstalleerd, kan de schakeling onderdelen bevatten die van buitenaf zijn aangesloten (bijvoorbeeld variabele weerstanden). Inspecteer ze ook zorgvuldig, en als er visuele schade is, soldeer ze dan los van het bord en vervang ze door bruikbare exemplaren.

Stap 5

Om er zeker van te zijn dat de door u gemaakte aansluitingen correct zijn, controleert u de gemonteerde componenten aan de hand van het externe bedradingsschema dat bij de montagehandleiding is gevoegd. Besteed bijzondere aandacht aan voedingscircuits.

Stap 6

Zorg ervoor dat u de elementen controleert die u opnieuw in het bord soldeert voordat u deze aansluit. Gebruik hiervoor een multimeter (tester). Ze kunnen zowel weerstanden als condensatoren testen. Zorg ervoor dat de vervangende onderdelen van het originele type en classificatie zijn.

Stap 7

Bij het solderen van het moederbord zul je te maken krijgen met het probleem van de "derde hand", die vaak niet voldoende is om de aan te sluiten onderdelen vast te houden. Gebruik hiervoor een handige miniatuur krokodillenklem, nadat u deze vooraf aan de standaard hebt bevestigd. Klem een van de te solderen onderdelen in het apparaat en houd de andere vast met je hand of pincet.

Stap 8

Om de levensduur van het gerepareerde bord te verlengen, drukt u er een transparante plastic folie op. Veeg eerst de getinax af met minerale olie, leg er een film op, plaats het diagram met het patroon naar beneden en bedek het allemaal met een vel papier. Verwarm de hele structuur met een heet strijkijzer totdat de plaat lichtbruin wordt.

Aanbevolen: