Wat Is Het Verschil Tussen Een Lasermuis En Een Optische?

Inhoudsopgave:

Wat Is Het Verschil Tussen Een Lasermuis En Een Optische?
Wat Is Het Verschil Tussen Een Lasermuis En Een Optische?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Een Lasermuis En Een Optische?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Een Lasermuis En Een Optische?
Video: Op zoek naar een muis? Hier moet u op letten bij de aanschaf! | Keuzehulp | Paradigit 2024, April
Anonim

Het is niet alleen moeilijk voor beginners, maar ook voor ervaren gebruikers om door de huidige verscheidenheid aan computermuizen op de markt voor computeraccessoires te navigeren. Om niet te worden verward met de keuze, moet u de basiscriteria kennen die verschillende manipulatoren van elkaar onderscheiden.

Wat is het verschil tussen een lasermuis en een optische?
Wat is het verschil tussen een lasermuis en een optische?

Een computermuis is een mechanische manipulator die de bewegingen van de gebruiker omzet in een stuursignaal. Met de vooruitgang van computertechnologie en engineering heeft de originele direct drive-muis veel verbeteringen ondergaan, wat heeft geleid tot een enorme selectie van deze accessoires op de markt voor computeraccessoires van vandaag, van laser- en optische muizen tot aanraakgevoelige touchpads.

Werkingsprincipe

Computermuizen werden wijdverbreid met de komst van de grafische gebruikersinterface op de pc. Elke muis, ongeacht het type (optisch, laser, mechanisch) neemt zijn eigen beweging op het werkvlak waar en verzendt de ontvangen informatie naar de computer. Op zijn beurt verwerkt een speciaal programma dat op een pc is geïnstalleerd de gegevens die van de muis zijn ontvangen en reproduceert deze op het scherm in de vorm van een actie die overeenkomt met de richting en afstand van zijn beweging, bijvoorbeeld door de cursor op het computerscherm te verplaatsen precies in de richting waarin de muis bewoog. Dit is het basisprincipe van de werking.

Naast het verplaatsen van de cursor, is de muis verantwoordelijk voor het beheren van vensters: het openen en sluiten ervan, evenals beweging, fungeert als een soort manipulator. Naast de bewegingssensor is de muis uitgerust met een of meer knoppen en andere bedieningsonderdelen (scrollring, joysticks, enz.). Deze knoppen koppelen een actie aan de huidige positie van de cursor op het computerscherm.

Computertechnologieën evolueren voortdurend en in dit opzicht is er een enorme selectie muizen verschenen, die niet elke ervaren gebruiker kan begrijpen, laat staan beginners.

Het verschil tussen een optische muis en een laser

Optische en lasermuizen hebben de grootste vraag in de huidige markt voor computermuizen, daarom is het de moeite waard om te weten wat ze precies van elkaar onderscheidt, om niet te worden verward met de keuze.

Het belangrijkste verschil tussen computermuizen is het type sensor dat wordt gebruikt om beweging te analyseren. Het werkingsprincipe van een optische muis is gebaseerd op een lichtdiode die licht uitstraalt in het zichtbare bereik, en een kleine videocamera wordt gepresenteerd als een sensor, die ongeveer duizend foto's per seconde maakt. De gegevens die van deze camera worden ontvangen, worden verwerkt door een processor en vervolgens naar een computermonitor gevoerd. Het werkingsprincipe van een lasermuis is op een vergelijkbare manier gerangschikt, met één significant verschil: in plaats van een camera met een diode wordt een halfgeleiderlaser gebruikt, die de beweging vastlegt.

Het volgende verschil tussen deze typen computermuizen van elkaar is hun resolutie. De optische muis heeft een resolutie van 1200 dpi en de lasermuis 2000 dpi. Voor het probleemloos functioneren en besturen van de muis is 800 dpi voldoende, maar hoe hoger de resolutie, hoe sneller en nauwkeuriger de muis reageert op bewegingen.

Een ander criterium voor het vergelijken van optische en lasermuizen is de bewegingssnelheid. Om de cursor over het hele scherm te verplaatsen, moet de lasermuis 2-3 cm worden verplaatst en de optische muis maar liefst 5.

Het volgende vergelijkende criterium is het oppervlak waarop de muis zich zonder vertraging of moeite kan bewegen. Hier heeft de lasermuis een stevig voordeel omdat hij op elk oppervlak kan bewegen, zoals glas, stof of hout. Een optische muis werkt ook op deze oppervlakken, maar met aanzienlijke moeilijkheidsgraad en meerdere sprongen.

En tot slot, het laatste verschil tussen een lasermuis en een optische muis is de prijs voor hen. Een lasermuis kost in vergelijking met een optische muis iets meer, maar verbruikt aanzienlijk minder energie. Voor bedrade muizen zal dit geen bijzondere positieve rol spelen, maar voor draadloze lasermuizen die op batterijen werken, is er een aanzienlijke besparing op het batterijverbruik.

Zo toonde een vergelijking van laser- en optische muizen aan dat de eerste een groot aantal voordelen hebben ten opzichte van de laatste. Lasermuizen zijn niet kieskeurig over de keuze van het werkoppervlak, ze hebben een hogere resolutie en een lager stroomverbruik, waardoor ze een van de beste computeraccessoires zijn.

Aanbevolen: