Hoe Maak Je Een Kleurenfoto Van Zwart-wit

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Kleurenfoto Van Zwart-wit
Hoe Maak Je Een Kleurenfoto Van Zwart-wit

Video: Hoe Maak Je Een Kleurenfoto Van Zwart-wit

Video: Hoe Maak Je Een Kleurenfoto Van Zwart-wit
Video: Een foto naar zwart/wit omzetten (Lightroom Classic) 2024, April
Anonim

In de vorige eeuw, toen de technologieën van kleurenfotografie niet erg toegankelijk waren, was de productie van zogenaamd kleurenfoto's door zwart-witfoto's met speciale verf te retoucheren een speciale aantrekkingskracht van sommige fotostudio's en handwerkslieden. Het zag er naïef uit. Nu, ten dienste van een moderne persoon, is er computertechnologie en het Adobe Photoshop-programma, met behulp waarvan zwart-witafbeeldingen ook in feite kunnen worden gekleurd, maar tegelijkertijd krijgen ze een volledig realistische kleur uiterlijk.

Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit
Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit

Noodzakelijk

Om de bewerkingen van deze instructie uit te voeren, is het wenselijk dat u op zijn minst bekend bent met het Adobe Photoshop-programma: u weet wat lagen en laagmaskers zijn en weet hoe u een penseel en andere basishulpmiddelen van dit programma moet gebruiken

instructies:

Stap 1

Om kleur aan een afbeelding toe te voegen - breng de kleur van een zwart-wit of vervaagde foto terug, kleur of herkleur een potloodtekening of monochrome illustratie, enz. - er zijn geen speciale technische kosten en complexe operaties vereist. Het is voldoende om de originele afbeelding in Adobe Photoshop te openen, een nieuwe laag bovenop de basisafbeelding te maken en deze in de kleurmodus te zetten, fragmentarische gebieden van de vereiste kleuren erop toe te passen. Dit kan met een penseel of andere hulpmiddelen in het programma. De originele afbeelding krijgt het gewenste kleurengamma op de juiste plaatsen.

Het moeilijkste is natuurlijk het juist maken van de kleurlaag, zeker als je de meest fotorealistische kleurenafbeelding wilt bereiken.

Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit
Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit

Stap 2

Laten we om te beginnen een analyse uitvoeren: laten we het originele beeld bestuderen en mentaal proberen het in min of meer grote fragmenten te verdelen, waarvan de kleur binnenin redelijk uniform zou moeten zijn. Dit zijn bijvoorbeeld objecten gemaakt van één materiaal, of objecten met een volledig voorspelbare combinatie van kleuren, monochromatische arrays - gebladerte, gras, muren, vloeren, enz. Het belangrijkste is dat de kleuren in zo'n fragment aan een enkele eenvoudige wet voldoen: donkere, schaduwgebieden neigen naar één kleur, gebieden met gemiddelde verlichting hebben hun eigen ongeveer dezelfde tint en lichte gebieden hebben hun eigen kleur.

Voor elk zo homogeen fragment kunt u uw eigen kleurlaag maken die de vereiste regelmaat beschrijft.

Laten we eerst een laagmasker maken, zodat de kleuractie alleen wordt toegepast op het gewenste fragment van de originele afbeelding. Laten we bijvoorbeeld de omtrek van een object overtrekken met het gereedschap Lasso. Als de selectie is voltooid, maakt u een nieuwe laag Verloopkaart (Menulaag> Nieuwe aanpassingslaag> Verloopkaart). Schakel in het deelvenster Lagen de overvloeimodusschakelaar van de gemaakte laag naar de kleurwaarde.

Laten we beginnen met het maken van een spectrum van het verloop. Links in het verloop zijn er kleuren die verantwoordelijk zijn voor de donkere delen van de afbeelding, aan de rechterkant - voor de lichte. Als je een goed visueel geheugen en artistieke smaak hebt, kun je de kleuren "met het oog" kiezen, maar een vooraf voorbereide voorbeeldfoto, de aard van de afbeelding die lijkt op de opnieuw gemaakte afbeelding, zal het werk enorm vergemakkelijken. Op dit voorbeeld worden de basiskleurencombinaties al in de voltooide vorm weergegeven, daarom kunnen de kleuren van het verloop eenvoudig worden getypt met een pipet uit het voorbeeld. Op de een of andere manier selecteren we de kleur en locatie van de markeringen op het verloop en bepalen visueel hoe geloofwaardig het resultaat is.

Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit
Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit

Stap 3

U kunt zoveel van dergelijke lagen maken. Elke laag in de lijst met lagen hierboven kan de onderliggende lagen overlappen, en als de laagmaskers elkaar overlappen, is de bovenste laag bepalend voor de kleurzweem. Daarom kunt u in eerste instantie gaan van het schilderen van grote ruimtes naar het vervolgens maken van kleinere kleurfragmenten, nieuwe kleurencombinaties op kleinere en kleinere details leggen, en er nieuwe en nieuwe lagen bovenop creëren.

Natuurlijk kunnen laagmaskers niet alleen worden gemaakt door objecten langs een pad te volgen. Het masker kan eenvoudig worden geverfd met respectievelijk een zwarte of witte borstel, waarbij de actiegebieden van de kleurlaag worden toegevoegd of uitgesloten. Om "op het masker te schilderen", moet u eerst op de rechthoek aan de rechterkant - een schematische afbeelding van het masker - in de lijn van de gewenste laag in het deelvenster Lagen klikken.

Het is erg handig dat elke gemaakte laag op elk moment opnieuw kan worden bewerkt, de kleuren van het spectrum kan wijzigen - hiervoor is het voldoende om te dubbelklikken op de cursor op de laaglijn in de lijst van het deelvenster Lagen en verder te gaan met het aanpassen van het verloop. Ook kan het masker van elke laag worden gewist, gecorrigeerd, overschilderd of zelfs opnieuw worden gemaakt.

Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit
Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit

Stap 4

Nadat we op deze manier grote homogene delen van het beeld hebben gekleurd, gaan we verder naar de volgende fase - de fase van handmatige verfijning. Dit vereist observatie en logica. Het is een feit dat zelfs oppervlakken van dezelfde kleur, die een volledig uniforme kleur hebben, er in echte optische omstandigheden nooit eentonig uit zullen zien. Licht valt op elk oppervlak: direct - van lichtbronnen, gereflecteerd - van nabijgelegen oppervlakken, bovendien, wanneer de waarnemer vanuit verschillende hoeken kijkt, ziet dezelfde kleurtint er anders uit. Daarom, naast kleurovergangen, die de neiging hebben om oppervlakken "af te vlakken". bij deze manier van schilderen wordt geen rekening gehouden met het volume en de locatie in de ruimte, - we zullen extra kleurlagen maken die deze corrigeren.

In de voorgestelde afbeelding zal de kleur van de lichtkolom in het bovenste gedeelte bijvoorbeeld blauw neigen, omdat ernaast is er een grote blauwe muur, waarvan de gereflecteerde koude kleur zeker op de kolom zal vallen en deze zal verlichten, waardoor de kleurtint verandert. Het onderste deel van de kolom dichter bij de vloer krijgt de gereflecteerde oranje highlights van het parket.

Om dit in ons werk te laten zien, maakt u net boven de laag Verloopkaart die de basiskleur van de kolom definieert, een nieuwe lege laag (Menulaag> Nieuwe laag) en schakelt u deze over naar de overvloeimodus Kleur. Breng er met een zachte, doorschijnende borstel voorzichtig de nodige plekken op aan - een koude tint aan de bovenkant, een warme sinaasappel aan de onderkant. Ook kun je meespelen met de bruine reflexen van de walnoten tafel ernaast. Door de parameter Dekking van de gemaakte laag aan te passen, kunt u de invloed van de aanpassingslaag op de afbeelding verkleinen en vergroten.

Een andere optische wet, waar er minder verlichting is, de kleuren vervaagd zijn, waar er meer licht is, naast de werkelijke helderheid van het beeld, zal de kleurverzadiging zelf een orde van grootte hoger zijn. Hiermee moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden bij het geven van kleur aan de vloer: in de voorgestelde afbeelding zal in de schaduwgebieden de roodachtige kleur van het parket meer vervaagd lijken. En op de donkerste plekken kunnen de kleuren van alle oppervlakken een bijna niet van elkaar te onderscheiden kleurtint hebben.

Er moet speciale aandacht worden besteed aan de menselijke huid. Allereerst absorbeert de huid schittering heel goed, daarom zal bijvoorbeeld in het personage op de foto de kant van het gezicht die naar de kolom is gericht een veel koudere tint hebben dan die waarop het licht van het rode gordijn valt. Bovendien heeft de huid zelf zelden een egale kleur - de wangen zijn meestal warmer dan de huid rond de ogen, open gebieden zijn gebruind, bloedvaten zullen zichtbaar zijn door een dunne huid, enz. Daarom is het werken aan huidskleur altijd erg nauwgezet, maar met voldoende observatie, met een beetje oefening, kun je gemakkelijk een volledig geloofwaardig resultaat bereiken.

Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit
Hoe maak je een kleurenfoto van zwart-wit

Stap 5

Het wordt aanbevolen om de uiteindelijke afbeelding in twee verschillende formaten op te slaan. Ten eerste in het formaat van het programma Abode Photoshop, waar informatie over alle gemaakte lagen wordt opgeslagen, waardoor het beeld verder kan worden gewijzigd en aangevuld. En ten tweede in een veelgebruikt formaat, zoals JPEG, voor het snel bekijken, overzetten en andere bewerkingen met het bestand, waarbij het niet nodig is om laag voor laag te bewerken. Dit kan worden gedaan via het menu Bestand> Opslaan als, waarbij u het bestandsformaat, de naam en de opslaglocatie op de schijf specificeert. En in een formaat dat geschikt is voor transport op internet, is het gemakkelijk om de afbeelding op te slaan via het menu Bestand> Opslaan voor web.

Aanbevolen: