Windows: Wat Is DEP

Windows: Wat Is DEP
Windows: Wat Is DEP

Video: Windows: Wat Is DEP

Video: Windows: Wat Is DEP
Video: Как отключить DEP в Windows 7/8/10 2023, Maart
Anonim

Direct na de komst van computers verschenen de eerste computervirussen. En als programmeurs ze aanvankelijk voor de lol schreven, werden later virussen gemaakt met als doel vertrouwelijke gegevens te stelen en andere kwaadaardige acties uit te voeren op de computer van de gebruiker. Een van de barrières op hun weg is de DEP-functie.

Windows: wat is DEP
Windows: wat is DEP

DEP staat voor Preventie van gegevensuitvoering of Preventie van gegevensuitvoering. Deze functie is ingebouwd in alle moderne besturingssystemen, inclusief Windows. Het doel is om pogingen te blokkeren om code uit te voeren die zich in het geheugengebied met alleen gegevens bevindt. De logica achter dit verbod is simpel en duidelijk: data is geen uitvoerbare code, maar informatie. Als een geheugengebied is gemarkeerd als "alleen gegevens", dan kan het geen uitvoerbare code bevatten. En wanneer plotseling in dit geheugengebied een proces de code probeert uit te voeren, is dit al een duidelijk teken van een abnormale situatie.

Dankzij de DEP-functie, die de inhoud van het RAM-geheugen bewaakt, is het mogelijk om veel aanvallen af te weren. Zodra blijkt dat een programma het systeemgeheugen onjuist gebruikt, sluit DEP de toepassing onmiddellijk af en geeft een waarschuwing dat de uitvoering van de gegevens is verhinderd.

De beveiligingsfunctie is geïmplementeerd op hardware- en softwareniveau, wat de betrouwbaarheid verhoogt. Hardwarebeveiliging maakt gebruik van de mogelijkheden van processors die DEP-ondersteuning hebben. In dit geval zijn sommige geheugengebieden gemarkeerd als bevattende geen uitvoerbare code. Als een programma probeert code uit een dergelijk geheugengebied uit te voeren, wordt deze toepassing onmiddellijk gesloten.

De noodzaak om softwarebescherming te implementeren wordt veroorzaakt door de eigenaardigheden van de Windows-architectuur, namelijk het mechanisme voor het afhandelen van uitzonderingen. Het voordeel van softwarebescherming is dat het kan werken op computers met alle processors, ook op computers die DEP niet ondersteunen. Deze optie beschermt alleen de belangrijkste systeembestanden.

De gebruiker heeft de mogelijkheid om de DEP-instellingen te wijzigen. Open hiervoor het "Configuratiescherm", selecteer het tabblad "Systeem" en vervolgens "Systeemeigenschappen" - "Geavanceerd" - "Prestaties" - "Opties". Zoek in het venster Prestatie-opties het tabblad Preventie van gegevensuitvoering. U kunt DEP alleen inschakelen voor essentiële programma's en services, of voor alle behalve de genoemde. Een beheerderswachtwoord is vereist om de beveiligingsinstellingen te wijzigen.

Populair per onderwerp