Hoe De Bestandsrechten In Te Stellen

Inhoudsopgave:

Hoe De Bestandsrechten In Te Stellen
Hoe De Bestandsrechten In Te Stellen

Video: Hoe De Bestandsrechten In Te Stellen

Video: Hoe De Bestandsrechten In Te Stellen
Video: W10-0021 Verborgen bestanden en mappen zichtbaar maken in Windows 10 2024, Mei
Anonim

Telkens wanneer een bestand op de server wordt geopend, bepaalt de software de rechten van de persoon die het bestand opvraagt. Als het verzoek afkomstig is van een gebruiker uit de groep die dit niet mag doen met het opgevraagde bestand, geeft de server een foutmelding. Als u toegang hebt tot de bestandsinstellingen, kunt u hiervoor machtigingen instellen met behulp van de juiste programma's.

Hoe de bestandsrechten in te stellen
Hoe de bestandsrechten in te stellen

instructies:

Stap 1

Bepaal welke rechten je nodig hebt om het bestand in te stellen. Op UNIX-systemen, die nu op de meeste webservers worden gebruikt, worden gebruikers in drie groepen verdeeld. Een van hen (gebruiker) behoort tot de eigenaar van het bestand of de map, tot de andere (groep) - een gebruiker die tot de groep behoort, inclusief de eigenaar, en de rest is toegewezen aan de derde groep (wereld). Voor elk bestand moet worden gedefinieerd, de gebruiker van welke groep ermee kan schrijven, lezen of bewerkingen kan uitvoeren (als het bestand uitvoerbaar is). Bij deze stap moet u bepalen welke set rechten aan elk van de groepen moet worden toegewezen.

Stap 2

Codeer de gecompileerde set rechten. De code moet drie cijfers bevatten, waarvan de eerste bij de gebruikersgroep hoort, de tweede bij de groepsgroep en de derde bij de wereldgroep. Elk van deze nummers wordt gevonden door de codes van de corresponderende bewerkingen toe te voegen: leesbewerking komt overeen met code 4, schrijfbewerking - code 2, voer bewerking uit - code 1. Bijvoorbeeld, als de gebruikersgroep (het eerste nummer in de reeks rechten) toestemming nodig heeft om dit bestand te schrijven en uit te voeren, is het nummer 3 (2 + 1 = 3). Op dezelfde manier worden het tweede en derde nummer bepaald - respectievelijk de rechten voor de groepsgroep en de wereld. De hoogste machtigingen voor alle drie de groepen worden bijvoorbeeld ingesteld door machtigingscode 777 aan het bestand toe te wijzen.

Stap 3

Gebruik bijvoorbeeld FTP-client om de benodigde rechten voor bestanden op de server in te stellen. Om dit te doen, moet u verbinding maken met uw FTP-server, het gewenste bestand erop zoeken en selecteren, er met de rechtermuisknop op klikken en de opdracht voor het instellen van rechten selecteren in het contextmenu. In het geopende venster bieden de meeste van dit soort programma's twee manieren om een set rechten op te geven - een tabel met een set selectievakjes en een veld voor het invoeren van een code. Met behulp van selectievakjes kunt u de bewerking van het coderen van de rechten uitvoeren die in de vorige stap zijn beschreven, en in het invoerveld moet u een kant-en-klare waarde invoeren (bijvoorbeeld 777). Door op de "OK"-knop te drukken, stuurt het programma een UNIX-opdracht chmod (afkorting van Change MODe) met de juiste parameters naar de server, en de serversoftware stelt de gespecificeerde rechten voor het gespecificeerde bestand in.

Aanbevolen: