Hoe Een Deb-pakket Te Bouwen

Inhoudsopgave:

Hoe Een Deb-pakket Te Bouwen
Hoe Een Deb-pakket Te Bouwen

Video: Hoe Een Deb-pakket Te Bouwen

Video: Hoe Een Deb-pakket Te Bouwen
Video: How to Create .deb Packages for Debian, Ubuntu and Linux Mint 2024, Maart
Anonim

Deb-pakketten in Linux zijn een soort alternatief voor het.msi-formaat in Windows. Het.deb-bestand is een zelfuitpakkend archief van een programma. De opkomst van dit bestandsformaat vergemakkelijkte de installatie van applicaties aanzienlijk, wat voorheen werd uitgevoerd door vanaf de broncode te bouwen, wat soms behoorlijk moeilijk was voor zowel beginners als gevorderde Linux-gebruikers.

Hoe een deb-pakket te bouwen
Hoe een deb-pakket te bouwen

Noodzakelijk

archiveren met de broncode van de vereiste applicatie

instructies:

Stap 1

Controleer eerst of het programma dat u nodig hebt de.deb-indeling heeft op internet. Veel populaire applicaties hebben al lang een automatisch installatieprogramma. Als er geen deb-pakket voor uw systeem is, kunt u veilig de bronnen van het benodigde hulpprogramma downloaden.

Stap 2

Zorg ervoor dat je alle programma's hebt geïnstalleerd die je nodig hebt om te bouwen. Om dit te doen, voert u in Terminal (Menu - Programma's - Accessoires - Terminal) de volgende opdracht in: sudo apt-get install libtool autotools-dev dpkg-buildpackage fakeroot U kunt deze bibliotheken ook installeren vanuit de Synaptic-pakketbeheerder in Ubuntu.

Stap 3

Bereid een werkmap voor waarin u alle bewerkingen gaat uitvoeren. Maak een map die voor u geschikt is en pak uw gedownloade programma erin uit.

Stap 4

Open Terminal en navigeer naar de juiste map. Bijvoorbeeld: cd / src / mijn_programma / programma_123Programma_123 is de map waar alle toepassingsbestanden zich bevinden.

Stap 5

Voer de eerste build uit:./ configure && make Vervolgens moet u "debianiseren". Voer in dezelfde map het commando uit: dh_make

Stap 6

Vervolgens moet u het type pakket selecteren. De meest gebruikte is "single binary". Om het te selecteren, voert u gewoon de letter "s" in.

Stap 7

Open de aangemaakte map "debian" en bewerk het bestand "control". Voer een beschrijving voor het programma in. Dit zijn de woorden die de gebruiker zal zien als hij naar de inhoud van het pakket in Synaptic kijkt.

Stap 8

Open debian / regels. Uncommenteer de regel "dh_install" door de "#" aan het begin te verwijderen.

Stap 9

Voer in Terminal in: dpkg-buildpackage –rfakeroot En navigeer naar de map een niveau hoger en bekijk de inhoud ervan: cd.. && ls

Stap 10

Onder de rest van de bestanden ziet u het nieuw gemaakte deb-pakket. U kunt installeren door te dubbelklikken op het bestand.

Aanbevolen: