Hoe Kom Je Erachter Waarom Bios Niet Werkt?

Inhoudsopgave:

Hoe Kom Je Erachter Waarom Bios Niet Werkt?
Hoe Kom Je Erachter Waarom Bios Niet Werkt?

Video: Hoe Kom Je Erachter Waarom Bios Niet Werkt?

Video: Hoe Kom Je Erachter Waarom Bios Niet Werkt?
Video: Computer Can't Enter BIOS? | How to Force It 2024, Mei
Anonim

Wanneer de computer is ingeschakeld, heeft de processor toegang tot de ROM-chip, die de BIOS-codes bevat - het opstartprogramma. Het BIOS start de lancering van een POST - een autotest voor computerhardware. Na succesvolle afronding van de test wordt de besturing overgedragen aan het besturingssysteem. Als het BIOS niet start, duidt dit op een probleem met de componenten van de systeemeenheid.

Hoe kom je erachter waarom bios niet werkt?
Hoe kom je erachter waarom bios niet werkt?

Voedingsproblemen Power

Na verloop van tijd verliest zelfs een goede voeding zijn prestaties en komen de kenmerken niet meer overeen met de aangegeven eigenschappen. Condensatoren op het bord kunnen bijvoorbeeld opzwellen of exploderen. Visueel ziet het eruit als een convex eindoppervlak of een kleine hoeveelheid gel rond de condensatorelektroden. Dergelijke schade is gemakkelijk te detecteren en het beschadigde element kan worden vervangen. Maar zelfs in mooie condensatoren droogt de elektrolyt op en werkt de voedingseenheid niet correct. Er is bijvoorbeeld geen "koude start" van de systeemeenheid; verschillende herstarts zijn vereist om de voedingselementen op te warmen en de computer in te schakelen. Als het BIOS niet start wanneer u de stroom inschakelt, probeer dan de voeding te vervangen door een waarvan u weet dat deze goed is.

ROM-problemen

De ROM-chip wordt gevoed door een ronde batterij die ernaast op het moederbord zit. De nominale spanning van deze batterij moet 3 V zijn. Als deze daalt tot 2,7 V, kunnen er problemen ontstaan. Vervang de batterij door een nieuwe, onthoud hoe deze moet worden geïnstalleerd.

Wijzigingen in BIOS-instellingen kunnen ook problemen veroorzaken. In dit geval zal het helpen om de instellingen terug te zetten naar de standaardinstellingen. Koppel de computer los door de stekker uit het stopcontact te halen en verwijder voorzichtig de batterij. Gebruik een schroevendraaier om de elektroden te overbruggen in de sleuf waar de batterij was geïnstalleerd en houd deze 30 seconden vast.

Problemen met andere componenten

Koppel de computer los van het netwerk en koppel harde schijven, cd- en dvd-stations los van het moederbord, verwijder RAM-modules en alle uitbreidingskaarten uit de slots. Alleen de voeding en processor mogen overblijven. Zet uw computer aan. Als de luidspreker piept, start het BIOS en is alles in orde met het moederbord en de processor. Begin afwisselend RAM, videokaart, harde schijf, schijven, etc. op het moederbord aan te sluiten. Voorheen zou het erg handig zijn om de contactvlakken van de videokaart en RAM-modules schoon te vegen met een gewone schoolwisser. Natuurlijk moet u vóór elke aansluiting uw computer uit het stopcontact halen. Als na het aansluiten van een element het BIOS niet start, heb je de boosdoener van de problemen gevonden.

Problemen met het moederbord en de processor

Als de systeemeenheid niet start in het moederbord + processor + voedingspakket, onderzoek dan zorgvuldig het moederbord op gezwollen condensatoren - dit is de meest voorkomende storing.

De aan/uit-knop op het voorpaneel van de systeemeenheid werkt mogelijk niet. Zoek de connectoren op het moederbord waarmee het is verbonden (meestal met het label Power of PWR). Koppel de knop los van het moederbord en overbrug de connectoren met een schroevendraaier. Als de systeemeenheid opstart, moet u de knop wijzigen.

Verwijder het koellichaam en de koeler van de processor, plaats uw vinger erop en zet de computer aan. Je kunt de processor maximaal 4 seconden van stroom voorzien zonder koellichaam. Als de processor begint op te warmen, werkt deze naar behoren. Schakel de stroom onmiddellijk uit door de stekker uit het stopcontact te halen.

Smeer de zool van de radiator in met verse koelpasta, na het afvegen met een gedroogd wattenstaafje gedrenkt in alcohol. Installeer het koellichaam en de koeler op de processor, zet de computer aan en controleer of de ventilator draait.

Controleer de zuid- en noordbruggen op verwarming (2 grote microcircuits, eventueel met geïnstalleerde koellichamen, op het moederbord). Bij oververhitting kunt u het beste contact opnemen met de serviceafdeling.

Aanbevolen: