Hoe Kom Je Erachter Waarom Een laptop Warm Wordt?

Inhoudsopgave:

Hoe Kom Je Erachter Waarom Een laptop Warm Wordt?
Hoe Kom Je Erachter Waarom Een laptop Warm Wordt?

Video: Hoe Kom Je Erachter Waarom Een laptop Warm Wordt?

Video: Hoe Kom Je Erachter Waarom Een laptop Warm Wordt?
Video: (4/5) Hoe kom je erachter waaraan iemand overleden is? 2024, Mei
Anonim

Net als alle elektrische apparaten worden laptops heet tijdens gebruik. Dit is een normaal proces en componenten zijn ontworpen voor hoge temperaturen. Het overschrijden van de temperatuurdrempel is echter een gevaarlijke situatie die kan leiden tot zowel een onstabiele werking van het systeem als een volledige storing. Daarom is het erg belangrijk om van tevoren te bepalen of het systeem oververhit raakt om de oorzaak te elimineren.

Waarom warmt de laptop op?
Waarom warmt de laptop op?

Storing in het koelsysteem

Moderne laptops die krachtige modules in een klein pakketje verpakken, kunnen erg heet worden. Het ingebouwde koelsysteem is ontworpen om oververhitting te elimineren - een essentieel en meest kwetsbaar onderdeel van de laptop.

De belangrijkste vijand van het koelsysteem is stof. Het is erg belangrijk om stof regelmatig droog te reinigen, het is aan te raden dit om de paar maanden of vaker te doen. Bepaal de storing van het koelsysteem zonder de laptop te openen. Als het zelfs bij het uitvoeren van eenvoudige taken heter begint te worden, werken de koelers aan de binnenkant constant en hoor je een ratelend geluid tijdens het draaien - het is tijd om de ventilatoren, de binnenkant van de behuizing en de ventilatieopeningen schoon te maken. In de meeste gevallen zal dit het probleem oplossen.

Tegelijkertijd zijn er situaties waarin de oorzaak niet een algemeen probleem van het koelsysteem is, maar een storing van specifieke modules. Het is erg belangrijk om de "boosdoener" precies te bepalen en dit kan zowel met behulp van speciale hulpprogramma's als met behulp van indirecte tekens.

Problemen met afzonderlijke systeemcomponenten

Er zijn tientallen programma's die de temperatuur van systeemcomponenten bewaken. Nadat u met hun hulp een diagnose hebt uitgevoerd, kunt u precies achterhalen welke van de modules de oververhitting veroorzaakt. Maar er zijn ook indirecte signalen waarmee je het probleem kunt bepalen, en die zijn vaak effectiever.

De populairste componenten in een laptop worden heter: de processor, harde schijf en grafische kaart. Volgens sommige tekens is het mogelijk om te bepalen wat precies verhoogde aandacht en preventie of reparatie vereist.

Als de laptop plotseling uit zichzelf afsluit, vooral tijdens complexe taken, dan is de "boosdoener" hoogstwaarschijnlijk de processor.

Als de laptop meer dan twee jaar oud is, is de kans groot dat de koelpasta uitdroogt. Het wordt gebruikt om warmte af te voeren en de processor te beschermen tegen oververhitting. Dit is niet de meest voorkomende, maar een mogelijke reden, waarvan de eliminatie aan professionals moet worden toevertrouwd.

Als de laptop vaak vastloopt en plotseling opnieuw opstart, ligt het probleem bij de videokaart. Het wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de algemene toestand van het koelsysteem of een storing van de eigen koeler. In het tweede geval wordt de storing opgelost door de ventilator te vervangen of door deze van stof te verwijderen.

Als het kopiëren en overzetten van bestanden langzamer gaat dan normaal, is de kans groot dat de harde schijf oververhit raakt. Dit kan te wijten zijn aan een slechte systeemlay-out of koelingsproblemen. In de meeste gevallen is het voldoende om het stof te verwijderen, maar soms kan het de harde schijf vervangen.

profylaxe

Er zijn eenvoudige en zeer effectieve manieren om uw laptop te beschermen tegen oververhitting, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd.

1. Reiniging van stof. We hebben deze belangrijke maatregel al genoemd en het is geen toeval dat het de eerste in de lijst is. Het is belangrijk om zo vaak mogelijk te stomen, minimaal eens per twee maanden.

2. Gebruik op harde oppervlakken. De beste plek om je laptop te gebruiken is op je bureau. Er is een grote kans dat de ventilatiegaatjes verstopt raken als hij op schoot of op bed ligt, dus dit wordt indien mogelijk het beste vermeden.

3. Gebruik een koelkussen. Ze worden in bijna elke elektronicawinkel verkocht en zijn zeer effectief in het koelen van het systeem. Ze zijn vooral wenselijk voor gebruik met krachtige gaming-laptops.

Aanbevolen: