Wat Is Het Gratis DOS-besturingssysteem?

Inhoudsopgave:

Wat Is Het Gratis DOS-besturingssysteem?
Wat Is Het Gratis DOS-besturingssysteem?

Video: Wat Is Het Gratis DOS-besturingssysteem?

Video: Wat Is Het Gratis DOS-besturingssysteem?
Video: Пару слов про FreeDOS 2024, Mei
Anonim

Gratis DOS is een besturingssysteem (OS) dat volledig compatibel is met de door Microsoft uitgebrachte MS-DOS, maar het verschilt daarin dat het wordt gedistribueerd onder de voorwaarden van de GNU Free License. Het besturingssysteem is uitgebracht in 2006 en wordt standaard geïnstalleerd op laptops en computers van verschillende fabrikanten.

Wat is het gratis DOS-besturingssysteem?
Wat is het gratis DOS-besturingssysteem?

Gratis DOS-principe

Het systeem is gemaakt als een volwaardig alternatief voor het bestaande MS-DOS, dat onder een betaalde licentie wordt verspreid. De ontwikkeling van het Free DOS-project begon in 1994, maar het systeem werd pas in 2006 uitgebracht in een stabiele versie 1.0. Het besturingssysteem is gratis en kan op bijna alle nieuwe en verouderde hardware worden uitgevoerd, evenals met emulators om voer de benodigde applicaties uit onder DOS. De systeemcode is open, wat betekent dat deze desgewenst door elke ontwikkelaar naar eigen behoefte kan worden aangepast.

Gebruik

Tegenwoordig kan het systeem in versie 1.1 worden gedownload van de officiële website van de ontwikkelaars als een cd-image voor installatie. Het systeem wordt door fabrikanten van computers en laptops gebruikt als een gratis alternatief voor MS-DOS en andere producten van Microsoft, wat de kosten van een apparaat aanzienlijk kan verhogen, wat een negatief effect kan hebben op de verkoop van apparatuur. Dell, HP en ASUS bieden gebruikers de mogelijkheid om computers te kopen op FreeDOS.

Kenmerken

Het besturingssysteem draait op het FAT32-bestandssysteem. Het ondersteunt alle basisbestandsbewerkingen die beschikbaar zijn in andere besturingssystemen. Gratis DOS ondersteunt ook het openen van archieven (ZIP, 7-ZIP), het bewerken van tekstdocumenten met extra programma's, het bekijken van HTML-pagina's, het werken met muisaanwijzers met een scrollwiel. Een ander kenmerk van Free DOS is een groot aantal programma's die vanuit Linux zijn geporteerd. Het systeem heeft een eigen browser, BitTorrent-client en zelfs antivirussoftware.

Gratis DOS werkt met elke moderne x86-computer. In dit geval moet het apparaat minimaal 2 MB RAM hebben en er kan ongeveer 40 MB nodig zijn om het systeem te installeren. Het systeem kan niet alleen na installatie worden gestart, maar ook via virtuele machines (bijvoorbeeld VirtualBox), die in standaard Windows, Linux of Mac kunnen worden geïnstalleerd. Het is ook mogelijk om het systeem rechtstreeks in het browservenster te starten met behulp van een Java-emulator, die kan worden gedownload van de officiële website van de ontwikkelaar. Om Free DOS rechtstreeks op een computer te installeren, downloadt u gewoon de nieuwste versie van het systeem en brandt u deze op een lege cd, start u de computer opnieuw op en start u op vanaf de schijf.

Aanbevolen: