Wat Zijn Realtime Besturingssystemen?

Inhoudsopgave:

Wat Zijn Realtime Besturingssystemen?
Wat Zijn Realtime Besturingssystemen?

Video: Wat Zijn Realtime Besturingssystemen?

Video: Wat Zijn Realtime Besturingssystemen?
Video: Wat is een besturingssysteem? 2024, Mei
Anonim

Realtime besturingssystemen zijn gebaseerd op softwaresystemen die in staat zijn om een aantal functies in een bepaalde tijd uit te voeren. Dit wordt gebruikt in moderne toepassingen die de processen regelen van apparatuur die wordt gebruikt in onderzoeks-, militaire en ruimtevaartindustrieën, evenals in het leven van de gewone man op het niveau van huishoudelijke apparaten en moderne gadgets.

Wat zijn realtime besturingssystemen?
Wat zijn realtime besturingssystemen?

Kenmerk van realtime besturingssystemen

Als besturingssysteem in realtime wordt een programma gebruikt dat een bepaalde taak binnen een strikt gedefinieerde periode uitvoert. In realtime vereist het systeem correcte resultaten binnen een bepaalde periode. Dergelijke real-time systemen zijn ingebouwd in magnetrons, wasmachines, digitale camera's en mobiele telefoons.

Het menselijk brein werkt bijvoorbeeld als een besturingssysteem in realtime. Realtime besturingssystemen worden gebruikt in medische diagnostische systemen, reserveringssystemen voor luchtvaartmaatschappijen, telecommunicatiesystemen, controlesystemen voor gevechtswapens en vele andere gebieden.

Soorten realtime besturingssystemen

Realtime besturingssystemen worden geclassificeerd als hard en zacht. Er is een rigide realtime systeem nodig om taken op een bepaald tijdstip uit te voeren. Taken moeten binnen hun deadline worden voltooid, anders kan het realtime systeem aanzienlijke materiële of fysieke schade veroorzaken.

Voorbeelden van dergelijke realtime systemen zijn bijvoorbeeld militaire installaties die complexe raketsystemen aansturen. Besturingssystemen voor luchtvervoer zijn een ander voorbeeld. Deze systemen werken ook in medische instellingen - dit zijn hardwarecomplexen voor gezondheidscontrole.

Zachte realtime-systemen omvatten gevallen waarin de schending van de deadlines voor het voltooien van taken tot onaangename, maar acceptabele gevolgen leidt. Een zacht realtime systeem garandeert niet dat een taak of taak binnen een bepaalde tijdsperiode wordt voltooid. Dit systeem zal opnieuw plannen en afsluiten als het proces niet op tijd is voltooid. Real-time soft-systemen worden gebruikt in multimedia-omgevingen. Als de dvd-speler bijvoorbeeld het videoframe niet kan verwerken, kunt u doorgaan met het bekijken van de video.

In real-time multitasking-systemen moet het besturingssysteem prioriteit geven aan real-time taken boven andere taken, en deze behouden totdat ze zijn voltooid.

Een van de besturingssystemen die het zachte real-time systeem bevat, is het Linux-besturingssysteem.

Het realtime besturingssysteem is ontworpen met alle aspecten van het echte leven in gedachten. Dit besturingssysteem is gebaseerd op twee hoofdprincipes. De eerste is dat het proces zich moet concentreren op de geprogrammeerde gebeurtenis, zodat taken kunnen worden gepland en verwerkt op basis van hun prioriteiten. Het tweede principe heeft betrekking op de uitvoeringstijd, zodat het proces van het oplossen van een probleem in een vaste tijd plaatsvindt.

Aanbevolen: