Welke Besturingssystemen Zijn Er?

Inhoudsopgave:

Welke Besturingssystemen Zijn Er?
Welke Besturingssystemen Zijn Er?

Video: Welke Besturingssystemen Zijn Er?

Video: Welke Besturingssystemen Zijn Er?
Video: Wat is een besturingssysteem? 2024, April
Anonim

Besturingssysteem (OS) is een softwarepakket dat de mogelijkheid biedt om een computer te besturen via een grafische interface, evenals om computerprocessen en -bronnen te besturen en te distribueren. Met het besturingssysteem kan de gebruiker de werking van applicatieprogramma's starten en besturen, gegevens ontvangen en verzenden, de parameters van de computer en de daarop aangesloten apparaten wijzigen.

Welke besturingssystemen zijn er?
Welke besturingssystemen zijn er?

Besturingssystemen voor personal computers zijn: single-tasking en multitasking, single-user of multi-user, netwerk en niet-netwerk. Afhankelijk van het type interface zijn besturingssystemen onderverdeeld in grafische interfaces voor opdrachten en meerdere vensters.

Single-tasking besturingssystemen kunnen maar één probleem tegelijk oplossen. In de regel laten dergelijke systemen slechts één programma in de hoofdmodus draaien. Multitasking-besturingssystemen kunnen meerdere programma's tegelijk uitvoeren die parallel worden uitgevoerd.

Een systeem voor één gebruiker verschilt van een systeem voor meerdere gebruikers door de aanwezigheid van gegevensbeschermingsmiddelen tegen ongeautoriseerde toegang door andere gebruikers.

Op dit moment is de de facto standaard van de OS-interface een grafische interface met meerdere vensters die controle mogelijk maakt via vensters, vervolgkeuzemenu's, bestandslijsten, enz.

Op dit moment zijn drie soorten besturingssystemen voor personal computers het meest wijdverbreid en beroemd: Microsoft Windows, Linux en Apple Mac Os X.

Microsoft Windows

De familie van eigen Microsoft Windows-besturingssystemen wordt gebruikt door statische gegevens op 90% van de bestaande personal computers. Dit besturingssysteem is gemaakt op basis van een grafische add-on voor MS-DOS, die Windows heette. Alle besturingssystemen van deze familie gebruiken een grafische interface om processen en computerbronnen te beheren.

Linux

Unix-achtige besturingssystemen, die zijn gebaseerd op de Linux-kernel, zijn de tweede na Microsoft Windows in termen van populariteit en frequentie van gebruik. Elk van deze systemen heeft zijn eigen set applicatieprogramma's die zijn aangepast voor specifieke taken en wordt meestal gratis gedistribueerd als een kant-en-klare distributiekit.

Linux-systemen zijn de marktleiders op het gebied van smartphones, netbooks, krachtige supercomputers, internetservers, embedded systemen en datacenters. Linux staat op de derde plaats op de markt voor thuiscomputers. Een goed voorbeeld van een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor verschillende draagbare digitale apparaten is het populaire Android-besturingssysteem. De meest bekende en wijdverbreide Linux-distributies zijn Mint, Ubuntu en Fedora.

Mac OS

Mac OS is een andere bekende lijn van besturingssystemen van Apple. Dit systeem is geïnstalleerd op alle nieuwe Macintosh-computers. Volgens de Mac OS-gebruikersovereenkomst is de installatie van dit besturingssysteem alleen toegestaan op Apple-computers. Er zijn versies van het systeem voor personal computers van andere fabrikanten, maar sommige functies zijn daarin uitgeschakeld en er is een verhoogde instabiliteit van het werk.

Naast deze meest bekende en veelgebruikte systemen is er ook een vrij groot aantal zeer gespecialiseerde en toegepaste besturingssystemen.

Aanbevolen: