Wat Zijn De Besturingssystemen?

Inhoudsopgave:

Wat Zijn De Besturingssystemen?
Wat Zijn De Besturingssystemen?

Video: Wat Zijn De Besturingssystemen?

Video: Wat Zijn De Besturingssystemen?
Video: Operating Systems: Crash Course Computer Science #18 2024, Mei
Anonim

Besturingssysteem (OS) is het softwaregedeelte van een computer dat geheugen, processen en hardware beheert. Het besturingssysteem dient voor het stabiel functioneren van de computer en zonder dit is het gebruik van de hardwarecomponent niet mogelijk.

Wat zijn de besturingssystemen?
Wat zijn de besturingssystemen?

instructies:

Stap 1

Besturingssystemen zijn er in verschillende smaken. Tegenwoordig zijn gedeelde systemen met meerdere gebruikers het meest voorkomende type. Ze stellen meerdere gebruikers in staat om tegelijkertijd toegang te krijgen tot een computer met behulp van een grafische shell, terminal of met behulp van een netwerkconsole. Een van de meest populaire besturingssystemen zijn de Windows- en Unix-families.

Stap 2

Systemen voor één gebruiker verschillen doordat er maar één gebruiker kan werken. Ze hebben niet de bovenstaande eigenschappen van systemen voor meerdere gebruikers en kunnen op dit moment als verouderd worden beschouwd. Een goed voorbeeld van dergelijke besturingssystemen waren MS DOS en OS/2.

Stap 3

Een netwerkbesturingssysteem heeft een specifieke structuur en wordt op servercomputers gebruikt om de werking van computernetwerken te ondersteunen. Voorbeelden van serverbesturingssystemen zijn Windows Server, Linux, FreeBSD en vele andere die verschillen in hun kenmerken en functies.

Stap 4

Ook kan OS worden geclassificeerd op basis van bepaalde parameters. Afhankelijk van de aanwezigheid van een grafische schil zijn er bijvoorbeeld grafische en tekstsystemen. Je kunt ook een onderscheid maken tussen betaald en gratis besturingssysteem, open en gesloten (afhankelijk van de mogelijkheid om de broncode van het programma te bewerken), client en server, eenvoudig en moeilijk te beheren. Systemen worden ook geclassificeerd op bitheid: 32- of 64-bits besturingssysteem.

Aanbevolen: