Hoe Computerruis Te Verminderen?

Inhoudsopgave:

Hoe Computerruis Te Verminderen?
Hoe Computerruis Te Verminderen?

Video: Hoe Computerruis Te Verminderen?

Video: Hoe Computerruis Te Verminderen?
Video: Adjust Windows Power Settings to Reduce Fan Noise | HP Computers | @HPSupport 2024, April
Anonim

Veel eigenaren van pc's worden geconfronteerd met het probleem van sterk geluid dat uit de ingewanden van de systeemeenheid komt. Vooral die gebruikers, wiens computers de klok rond werken en hun slaap verstoren, hebben er last van. Luide bedrijfsgeluiden worden meestal veroorzaakt door ventilatoren. Dergelijk lawaai kan en moet worden bestreden.

Van tijd tot tijd moet u de bladen van de systeemventilatoren reinigen
Van tijd tot tijd moet u de bladen van de systeemventilatoren reinigen

Oorzaken van lawaai

De belangrijkste bronnen van ruis in de systeemeenheid zijn ventilatoren. De roterende messen snijden door de lucht en maken geluid. Ook de zoemende lagers dragen bij aan het verstoren van de stilte. Luidruchtige werking kan worden veroorzaakt door slijtage van de wrijvende delen van de ventilator.

Als de computer in een stoffige omgeving wordt gebruikt, raakt deze verstopt met vuil. Stof dat aan de bladen kleeft, kan de waaier uit balans brengen, wat leidt tot slingering, trillingen en lawaai.

CPU- of videokaart-koellichamen verstopt met dicht gematteerd stof voeren de warmte erger af en het systeem verhoogt de ventilatorsnelheid. Dit leidt tot een toename van het volume van het geluid van de operatie.

Heel vaak is de reden voor het optreden van ruis de besparingen op de behuizing van de systeemeenheid en ventilatoren. Als gevolg hiervan trilt de budgetbehuizing, gemaakt van zeer dun metaal, veel en produceren de goedkope koelers de sterkste brom.

Sommige moederbordfabrikanten rusten hun producten niet uit met een automatisch regelsysteem voor de ventilatorsnelheid. Het moet de temperatuur bewaken en de snelheid van de waaier aanpassen aan de belasting. Als het er niet is, maakt de computer zowel inactief als tijdens piekuren lawaai.

Hoe computerruis te verminderen?

Eerst moet u de staat van de ventilatoren en koelradiatoren visueel beoordelen. Als ze bedekt zijn met stof en verstopt zijn met vuil, moeten ze grondig worden schoongemaakt. De vinnen van de radiator moeten worden gestofzuigd en de ventilatorbladen moeten worden afgeveegd.

Als de computerventilator na langere tijd geluid maakt, is mogelijk preventief onderhoud nodig. Verwijder het van zijn stoel. Op een van de zijkanten zit een sticker. Als u deze verwijdert, wordt de ventilatoras in het midden van de behuizing zichtbaar.

Doe er een druppel vloeibare machineolie op en wacht een paar minuten. Dit is nodig om de olie gelijkmatig over alle wrijvende oppervlakken te verdelen. Vervang de ventilator.

Als er oorspronkelijk budgetventilatoren in de behuizing waren geïnstalleerd, hebben pogingen tot revisie geen zin. Het is beter om ze te vervangen door modellen van betere kwaliteit.

Als het moederbord van uw computer het aanpassen van de snelheid van de systeemventilatoren niet ondersteunt, kunt u een speciaal apparaat aanschaffen - reobass. Het is geïnstalleerd in het voorpaneel van de systeemeenheid en stelt u in staat om de snelheid van elke ventilator aan te passen.

Er is een eenvoudigere en meer budgettaire manier om de ventilatorsnelheid aan te passen. Dit zijn speciale thermistoren die in het ventilatorcircuit zijn opgenomen. Hun weerstand verandert afhankelijk van de temperatuur in de systeemeenheid.

Naarmate de temperatuur stijgt, neemt de weerstand af en neemt de bladsnelheid toe. Naarmate de temperatuur daalt, neemt de weerstand toe, wat leidt tot een daling van de waaiersnelheid en een afname van het geluid.

U kunt het actieve koelsysteem wijzigen in een passief systeem dat zonder ventilatoren werkt. In dergelijke systemen worden speciale heatpipes gebruikt, die de warmte vrij efficiënt afvoeren. Het belangrijkste nadeel van dergelijke systemen is dat ze nogal omvangrijk zijn en een ruime behuizing vereisen.

Heel vaak is de reden voor het geluid het geval van de systeemeenheid. Probeer bij het kopen zware koffers van dik metaal te kiezen. Door voldoende stijfheid en grote massa worden trillingen gedempt.

Om trillingen tegen te gaan, kun je speciale mounts voor casefans gebruiken. Deze trillingsdempers zijn meestal gemaakt van zacht rubber of siliconen.

Zelfs als alle ventilatoren in uw systeemeenheid volledig stil zijn, zijn de harde schijf en het optische station nog steeds hoorbaar. Dit soort geluid kan worden verminderd door de behuizing geluiddicht te maken. Het kan van binnenuit worden beplakt met een speciaal geluidsabsorberend materiaal.

Aanbevolen: