Wat Zijn Pixels

Inhoudsopgave:

Wat Zijn Pixels
Wat Zijn Pixels

Video: Wat Zijn Pixels

Video: Wat Zijn Pixels
Video: What are Pixels and how do they work? 2024, Mei
Anonim

Wat een persoon ziet op een monitor of tv-scherm, in een krant of op een kleurenfoto is een afbeelding die bestaat uit miljoenen kleine puntjes van verschillende kleuren. Dit zijn de pixels. De term wordt gebruikt in engineering, typografie en programmeren. Elke foto die op een computer of digitale camera is opgeslagen, en zelfs elk frame van een video, bestaat uit pixels.

Wat zijn pixels
Wat zijn pixels

Pixel (Pixel) - een concept dat ontstond bij de ontwikkeling van digitale technologie. Het is een afkorting van de twee woorden afbeelding en cel en definieert het minimale element waaruit een bitmap bestaat. Dit concept wordt veel gebruikt in engineering en programmering.

Het beeld op de monitor en in de gedrukte vorm wordt precies weergegeven in de vorm van afzonderlijke punten - pixels. De grootte van een rasterafbeelding wordt uitgedrukt in het aantal pixels per hoogte en breedte van de afbeelding, bijvoorbeeld 1680x1050, en wordt de resolutie genoemd.

Pixels op de monitormatrix

Als je goed naar de monitormatrix kijkt, zie je kleine veelkleurige stippen. Het beeld wordt daaruit gevormd. Een aparte pixel op de monitor wordt gevormd door een groep subpixels van drie primaire kleuren: rood, groen, blauw. Het hardwaregedeelte van de monitor ontvangt informatie van de pc over de pixelkleur, helderheid en intensiteit, op basis waarvan wordt bepaald welke parameters de subpixels moeten hebben. Daarna worden stuursignalen naar de matrix gestuurd en op een gegeven moment is de gewenste kleur al zichtbaar. Hetzelfde geldt voor plasma-tv's.

Oudere CRT-monitoren creëren ook een beeld door een pixel te vormen op basis van een groep subpixels van drie primaire kleuren. Alleen in deze versie kan een pixel niet één, maar veel subpixels van rode, groene en blauwe kleuren bevatten.

De hoge kwaliteit van LCD-monitoren wordt bepaald door het feit dat voor elke outputpixel een aparte pixel op de monitormatrix wordt toegewezen. Dit elimineert het onaangename effect van moiré, de verschillen in de grootte van elke pixel.

Pixels in digitale fotografie

Elke digitaal opgeslagen foto is een matrix van pixels en de waarden van kleur, verzadiging en helderheid voor elk van hen. Als je bij het bekijken van een foto probeert deze zo veel mogelijk te vergroten op de pc-monitor, dan zie je deze pixels, dit zijn vierkanten met een bepaalde kleur. Er zijn geen kleurovergangen binnen het vierkant, en alleen bij het verwijderen, wanneer duizenden aangrenzende pixels met uitstekende tinten in het gezichtsveld verschijnen, ziet het menselijk oog kleurovergangen en onderscheidt het objecten die zijn gefotografeerd, zonder aandacht te besteden aan elke pixel afzonderlijk.

Hoe kleiner de pixels zijn, hoe hoger de kwaliteit van het beeld dat eruit is opgebouwd voor een persoon. Het aantal pixels per vierkante inch is kenmerkend voor de kwaliteit van een foto, een matrix van een monitor of een smartphone.

Bitmapverwerking omvat het werken met individuele pixels of groepen pixels. Door hun kleur en helderheid te wijzigen, kunt u een nieuwe afbeelding maken of een bestaande bewerken.

Aanbevolen: