Welke Videokaart Is Het Beste

Inhoudsopgave:

Welke Videokaart Is Het Beste
Welke Videokaart Is Het Beste

Video: Welke Videokaart Is Het Beste

Video: Welke Videokaart Is Het Beste
Video: Koophulp: Dit zijn de beste videokaarten voor Full HD, WQHD en 4K 2024, Mei
Anonim

Een computer mag gerust een goede genoemd worden als hij de nieuwste games kan ondersteunen. Weinig mensen denken na over de samenstellende delen van een computer. Alleen gamers en enthousiastelingen nemen het apparaat onder de loep en besteden er veel tijd aan. Moderne spellen zijn nogal "vraatzuchtig" en daarom heb je een dure en krachtige computer nodig om ze uit te voeren. De belangrijkste schakel is meestal de processor en videokaart. Om niet mis te rekenen, moet je kunnen uitzoeken welke videokaart het beste is.

Een grafische kaart kiezen
Een grafische kaart kiezen

Meer geheugen

Een aantal jaren geleden ontstond er een bepaald stereotype onder amateurs dat hoe meer geheugen een videokaart heeft, hoe krachtiger deze is. In die tijd varieerde het volume van videokaarten van 128 tot 256 megabyte, en dat was best veel. Voor sommige spellen waren net zoveel middelen nodig, of zelfs iets meer. Veel mensen kozen voor de kaart met meer geheugen.

Tegenwoordig ligt de minimale hoeveelheid videokaartgeheugen ergens rond de 1024 megabytes of minder. Dit is genoeg voor het oplossen van alledaagse taken, maar niet meer geschikt voor een enthousiaste speler. Speciaal voor gamers worden kaarten met 2, 3 en zelfs 4 gigabyte gemaakt. Met dergelijke volumes kun je nieuwe games spelen in Full HD-modus, op maximale instellingen.

GPU

De belangrijkste indicator voor de prestaties van videokaarten is altijd de GPU geweest. Chips voor kaarten worden tegenwoordig voornamelijk geproduceerd door AMD en Nvidia. En de videokaarten zelf zijn gemaakt door fabrikanten als MSI, His, Inno3D, Gigabyte, Gainward, Asus, Powercolor, Palit, Sapphire, Zotac, XFX, enz. Een persoon die een kaart kiest, kiest uit deze merken.

Er zijn al lange tijd geschillen over wie beter is en wiens chips krachtiger zijn dan Nvidia of AMD, maar er is nog steeds geen definitief antwoord. De prestaties en kosten van videokaarten zijn bijna hetzelfde. De keuze zal hoogstwaarschijnlijk gebaseerd zijn op sympathie voor een bepaald merk of model van de videokaart vanwege de hogere frequenties of een verbeterd koelsysteem.

Meestal ligt de nadruk bij het testen van kaarten van Nvidia en AMD vooral op de prijs-prestatieverhouding. De kosten hebben direct invloed op de productiviteitsgroei: hoe duurder het model, hoe krachtiger het is. Toegegeven, niet elk model is effectief genoeg, dus u moet de succesvolle exemplaren op zijn minst ongeveer kennen. Van Nvidia verdienen in de eerste plaats aandacht in de middenklasse GTX 770, voor degenen die meer geld hebben - GTX 780. AMD heeft analogen die niet onderdoen voor wat betreft prestaties: Radeon R9 270X, R9 280X, R9 290. Prijzen variëren van $ 150 tot 600, het is niet goedkoop, maar de verwachtingen zullen zeker worden waargemaakt.

Enkele extra functies

Nadat u de grafische processor hebt gekozen, kunt u de kaart al kopen. Als het in het bereik van 200-300 dollar ligt, kan de computer al bijna alle games aan. Maar er zijn nog steeds enkele criteria die het potentieel en de kosten van een videokaart bepalen. Het is noodzakelijk om goed te letten op de aanwezigheid van fabrieksoverklokken, een set interfaces en op zijn minst een koelsysteem.

Als je geen verstand hebt van overklokken en het instellen van een videokaart, dan kun je aandacht besteden aan de verbeterde versies van videokaarten. In tegenstelling tot hun referentie-tegenhangers, kan de toename van het vermogen oplopen tot 5-10%. Dergelijke modellen omvatten bijvoorbeeld de Sapphire R9 290 Vapor-X OC - de chipfrequentie is overgeklokt naar 1030 MHz in plaats van de gebruikelijke 947 MHz, de geheugenfrequentie is verhoogd van 5000 naar 5600 MHz. De prijs van dergelijke kaarten bijt meestal een beetje, dus je moet ze kiezen als je extra geld hebt.

Koeling

Modellen met een eigen koelsysteem zijn stiller dan met een conventioneel koelsysteem. Het verschil in geluidsreductie van koelers hangt van veel factoren af. Het heeft invloed op de kwaliteit van de pc-behuizing, het geluidsniveau van andere koelers, enz. Niet-standaard koeling koelt ook de hete elementen van de videokaart beter. Hierdoor is het apparaat zelfs in de zomerse hitte betrouwbaar beschermd tegen oververhitting. Effectieve koeling zorgt voor een betere handmatige overklokken van de kaart. Er zijn kaarten met passieve koeling, maar die zijn niet geschikt voor krachtige computers, omdat te zwakke computers mogelijkheden hebben.

Interfaces

Hoe duurder een videokaart en hoe krachtiger hij is, hoe meer verschillende handige aansluitingen hij zal hebben. Hun aantal kan ook afhangen van het aantal slots dat de kaart inneemt. Voor een thuiscomputer is een HDMI-uitgang voor een tv en een DVI voor een monitor voldoende. Deze connectoren zijn te vinden in alle moderne videokaarten, maar het is nog steeds de moeite waard om hun beschikbaarheid te controleren voordat ze worden gekocht. De nieuwste videokaarten hebben een HDMI 1.4-connector, die een 3D-signaal naar een speciale tv stuurt. Zorg ervoor dat de kaart alle interfaces heeft die je nodig hebt, en doe dan pas een aankoop.

Opsommen

Als het doel van het gebruik van een computer is om op websites te surfen en kantoorprogramma's te gebruiken, dan is een aparte kaart helemaal niet nodig. Wees anders bereid om ongeveer $ 300 uit te geven. Samen met een nieuwe krachtige videokaart kun je moderne interessante shooters, strategieën, RPG's, enz. spelen. Vergeet niet dat een krachtige videokaart zijn volledige potentieel alleen op een moderne krachtige pc zal onthullen.

Aanbevolen: