Hoe Kies Je Een Processor Voor Een Laptop

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Een Processor Voor Een Laptop
Hoe Kies Je Een Processor Voor Een Laptop

Video: Hoe Kies Je Een Processor Voor Een Laptop

Video: Hoe Kies Je Een Processor Voor Een Laptop
Video: Hoe kies je de juiste laptop? 2024, Mei
Anonim

De keuze voor een mobiele processor vereist enige kennis, omdat de prestatie van de hele laptop zal afhangen van de mogelijkheden van zo'n klein detail. Om de juiste processor te kiezen, moet u enkele kenmerken ervan onthouden.

Hoe kies je een processor voor een laptop
Hoe kies je een processor voor een laptop

Wat is een verwerker?

De essentie van het werk van de processor is zowel het uitvoeren van een aantal logische en rekenkundige bewerkingen als het bewaken van het hele systeem. Uiterlijk is de processor een rechthoekige microschakeling en verschilt in een aantal kenmerken: klokfrequentie, bitdiepte, cachegrootte en kern.

klok frequentie

Veel mensen beschouwen deze indicator ten onrechte als de belangrijkste bij het kiezen van een processor. De kloksnelheid geeft het aantal eenvoudige bewerkingen per seconde weer en wordt gemeten in gigahertz. En als u geen complexe wiskundige berekeningen gaat uitvoeren, moet u geen processor kopen met een frequentie hoger dan 2-4 GHz. Een hogere klokfrequentie zorgt ervoor dat de processor oververhit raakt en als gevolg daarvan een luidruchtigere werking en een kortere levensduur van de batterij als gevolg van een hoog energieverbruik.

Bitdiepte

Deze indicator bepaalt de hoeveelheid ontvangen en verwerkte informatie per cyclus. Tegenwoordig worden er in feite 64-bits processors geproduceerd, die 32-bits zijn gaan vervangen. Ze behielden de mogelijkheid om 32-bits software uit te voeren. Maar u kunt een 64-bits besturingssysteem alleen installeren op een processor die gelijk is aan bits.

De voordelen van deze functie zijn in feite alleen tastbaar bij het uitvoeren van een groot aantal taken, bijvoorbeeld op een server, omdat het mogelijk is om meer dan 4 GB RAM te gebruiken. Voor een laptop is een 32 bit processor voldoende.

Cachegeheugen

Het cachegeheugen verbetert de prestaties van het hele systeem en beïnvloedt de rekensnelheid. Het kopieert de basisinstructies van RAM die het vaakst worden gebruikt, wat de potentiële processortoegang ertoe versnelt. Maak onderscheid tussen het cachegeheugen van het eerste (L1) en tweede (L2) niveau.

Aantal kernen

Het voordeel van een vier-core processor ten opzichte van een single-core is ongetwijfeld onmiskenbaar. En nog niet zo lang geleden begonnen fabrikanten laptops uit te rusten met drie of vier kernen. Tegenwoordig, met de komst van nieuwe software die meer kracht vereist, is één kern misschien gewoon niet genoeg. Met N-core processors kunt u verschillende resource-intensieve taken tegelijkertijd uitvoeren zonder de prestaties van uw laptop te beïnvloeden. Toegegeven, de kosten van zo'n laptop zullen veel hoger zijn dan bijvoorbeeld een dual-core. Als moderne games en videoverwerkingsprogramma's niet het hoofddoel van het gebruik van een laptop zijn, dan is een dual-coreprocessor voldoende.

Keuze van de fabrikant

Vandaag is de duidelijke leider Intel. Maar je moet je niet alleen op deze processors concentreren. AMD is een waardige concurrent op deze markt.

Beide merken hebben voor- en nadelen. Intel's product verbruikt meer energie en presteert beter in games en applicaties dan zijn AMD-tegenhanger. de meeste applicaties zijn speciaal voor Intel geschreven. Maar in tegenstelling tot de AMD-processor ondersteunt hij multitasking niet goed als het gaat om krachtige applicaties - maximaal twee. AMD kan 3-4 toepassingen aan.

Aanbevolen: