Hoe Kies Je Een Harde Schijf?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Een Harde Schijf?
Hoe Kies Je Een Harde Schijf?

Video: Hoe Kies Je Een Harde Schijf?

Video: Hoe Kies Je Een Harde Schijf?
Video: Hoe maak ik mijn schijf zichtbaar in Windows? 2023, December
Anonim

De harde schijf is een belangrijk onderdeel van de moderne personal computer. Het volume bepaalt de hoeveelheid informatie die u erop kunt opslaan, en betrouwbaarheid is van invloed op de veiligheid van gegevens. Het kiezen van een harde schijf is een verantwoordelijke taak.

Hoe hoger de rotatiesnelheid van de platters, hoe hoger de snelheid van de harde schijf
Hoe hoger de rotatiesnelheid van de platters, hoe hoger de snelheid van de harde schijf

Bepaal de interface on

U kunt zowel IDE-schijven als SATA-schijven in de uitverkoop vinden. Welke optie moet je kiezen? De IDE is tegenwoordig een verouderde interface. In 2003 werd het vervangen door SATA. De nieuwe standaard maakt snellere gegevensoverdracht mogelijk. Een IDE-schijf mag alleen worden aangeschaft als uw computer ongeveer tien jaar oud is en geen volledige SATA-ondersteuning heeft.

Tegenwoordig zijn er schijven met bijgewerkte versies van de SATA-interface - de tweede en derde revisie zijn in de uitverkoop verschenen. Wat te kiezen? In theorie is SATA 3 twee keer zo snel als zijn voorganger. Maar in feite is er geen verschil in gegevensoverdrachtsnelheid, omdat een klassieke harde schijf met magnetische platen niet op die snelheid kan werken.

Volume selectie

Kies een harde schijf zodat deze het beste bij uw behoeften past. De eerste plaats bij het kopen van een harde schijf is vaak het volume. Meestal beginnen kopers met een eenvoudig principe - hoe meer, hoe beter.

In veel opzichten is deze benadering gerechtvaardigd. Moderne games en films in HD-resolutie kunnen zelfs een groot opslagapparaat snel vullen. Bovendien geldt: hoe groter de ruimte op de harde schijf, hoe goedkoper één gigabyte is. Eén schijf van 2 TB kost ongeveer 30% minder dan twee schijven van 1 TB.

Maar als u een harde schijf wilt kopen met een volume van meer dan 2,2 terabyte, bedenk dan dat deze niet op elke computer volledig zal kunnen werken. Ten eerste moet je moederbord het werken met dergelijke schijven ondersteunen, zowel op softwareniveau (BIOS) als op hardwareniveau (controller). Ten tweede ondersteunen niet alle versies van besturingssystemen dergelijke schijven. Voor normaal gebruik is een 64-bits besturingssysteem vereist, te beginnen met Windows Vista.

Operationele snelheid en betrouwbaarheid

De prestaties van het hele systeem zijn afhankelijk van de snelheid van uw harde schijf. Het beïnvloedt de snelheid van het laden van het besturingssysteem, het starten van applicaties en het openen van grote bestanden.

Een van de belangrijkste factoren die de snelheid van de harde schijf beïnvloeden, is de rotatiesnelheid van de spil. Het wordt gemeten in tpm. Voor thuis- en kantoorgebruik zijn er twee typen schijven beschikbaar - werkend bij 5400 rpm en 7200 rpm.

Ben je van plan om een besturingssysteem en programma's op je schijf te installeren, kies dan voor een HDD met een 7200 rpm engine. In het geval van het gebruik van een harde schijf voor het opslaan van bestanden, is het beter om een langzamer model te kiezen. Feit is dat dergelijke schijven minder luidruchtig zijn, bijna niet opwarmen en minder energie verbruiken.

Als u uw computer aanzienlijk wilt versnellen, kunt u kiezen voor niet op conventionele harde schijven met magnetische platters, maar op solid state drives (SSD). Ze maken gebruik van flash-geheugen, zijn volledig stil en bieden een hoge snelheid. Door de afwezigheid van bewegende delen zijn ze niet bang voor mechanische belasting.

Ze hebben ook nadelen. Ze zijn veel duurder dan klassieke harde schijven. De SSD is beperkt tot een bepaald aantal schrijfcycli, waarna de schijf onbruikbaar wordt. Eerlijkheidshalve moet worden opgemerkt dat fabrikanten eraan werken om deze tekortkoming weg te werken en enig succes hebben geboekt.

Sinds kort zijn er hybride harde schijven op de markt. Dit zijn platterdrives die meerdere gigabytes aan flashgeheugen gebruiken als buffer waarin de meest gebruikte bestanden in de cache worden opgeslagen. Dit is een compromis tussen SSD en HDD. Ze werken sneller dan conventionele harde schijven, terwijl ze aanzienlijk goedkoper zijn dan solid-state schijven.

Wat zijn de meest betrouwbare schijven? Elke fabrikant heeft zowel goede als slechte modellen. Het opsporen van problemen kost enige tijd. Haast u daarom niet om een nieuw model te kopen op het moment dat het op de markt komt. Het is beter om een paar maanden te wachten en de beoordelingen van de eigenaren te lezen. Als u niet zo lang kunt wachten, is het de moeite waard om bij een model te blijven dat zich al positief heeft weten te vestigen.

Aanbevolen: