Hoe Te Verscherpen In Photoshop

Inhoudsopgave:

Hoe Te Verscherpen In Photoshop
Hoe Te Verscherpen In Photoshop

Video: Hoe Te Verscherpen In Photoshop

Video: Hoe Te Verscherpen In Photoshop
Video: Een foto scherper maken met Slim verscherpen (Photoshop) 2024, April
Anonim

Foto's blijken niet altijd de gewenste scherpte te hebben. Dit wordt vooral aanstootgevend wanneer de foto, die je zo leuk vond op het kleine scherm van de camera, als je hem op ware grootte opent, helemaal niet van de kwaliteit blijkt te zijn die je zou willen. Maar gooi het niet meteen in de prullenbak. Het is heel goed mogelijk dat het mogelijk is om de scherpte van een foto te vergroten door middel van Photoshop, met slechts een paar muisklikken.

Een lichte verscherping van de originele foto zal het lukken
Een lichte verscherping van de originele foto zal het lukken

instructies:

Stap 1

Er zijn verschillende manieren om Photoshop te verscherpen. De eenvoudigste is om het ingebouwde filter Unsharp Mask te gebruiken. Dit filter analyseert de foto, berekent contrastovergangen erop en maakt ze nog contrastrijker. Het filter verhoogt niet alleen de scherpte van de foto, maar verandert ook de verzadiging en het contrast. Om dit filter te gebruiken, selecteert u de volgende items Filter - Verscherpen - Unshar Mask in het Photoshop-menu. Stel de optimale parameters in het dialoogvenster in. Hun grootte hangt af van de oorspronkelijke kwaliteit en grootte van de verwerkte foto, verplaats de schuifregelaars en focus op het resultaat dat in het voorbeeld wordt getoond. Hieronder zie je een variant van de titelfoto, bewerkt met het filter Onscherp masker.

Verwerking door het filter Onscherp masker
Verwerking door het filter Onscherp masker

Stap 2

Maar een ander filter, ook opgenomen in de standaardset van Photoshop-filters, wordt als veelzijdiger beschouwd en geeft betere resultaten. Ga terug naar de originele opname. Dupliceer de afbeelding laag voor laag - Dupliceer laag of door de hoofdlaag naar de papierbladknop onder aan het lagenpaneel te slepen. Als de laag is vergrendeld, ontgrendelt u deze door erop te dubbelklikken. Pas een High Pass-filter toe op de bovenste laag: Filter - Overig - High Pass. Laat u niet intimideren door het resulterende effect. De afbeelding is volledig grijs geworden, de schuifregelaars moeten worden verplaatst zodat de contouren van de objecten die in de resulterende afbeelding worden weergegeven, alleen maar worden geraden. Klik op Oké. Verander nu de overvloeimodus van de lagen naar Overlay, je ziet meteen hoe scherper en beter de foto is geworden. Breng de lagen samen door met de rechtermuisknop te klikken en Megre Down te kiezen.

Het hoogdoorlaatfilter toepassen
Het hoogdoorlaatfilter toepassen

Stap 3

Maar het is niet altijd nodig om de hele foto te verscherpen, soms wil je slechts enkele fragmenten benadrukken, waardoor bijvoorbeeld de achtergrond wazig wordt. In dit geval kunt u gebruik maken van de volgende techniek. Verscherp uw foto met een van de bovenstaande methoden. Het is beter om dit te doen met het Usharp Mask. De hele foto is scherp geworden, ga nu naar het deelvenster Geschiedenis en plaats er een markering op deze manier

Fix het startpunt voor de historische penseel
Fix het startpunt voor de historische penseel

Stap 4

Ga één punt terug in het paneel. Selecteer het geschiedenispenseel in de gereedschapskist en schilder over de gebieden die u wilt verscherpen. Dit kan de vacht van een dier zijn, ogen in een portret, enzovoort. Deze selectieve verscherping is vaak een veel betere algehele verscherping. In hetzelfde portret wil je meestal focussen op de ogen en lippen, maar niet op de scherp gedefinieerde huidtextuur, wat misschien niet ideaal is. Na het verwerken van een paar foto's begrijp je zelf welke methode het beste bij je past en worden je foto's nog beter.

Aanbevolen: