Is Het Mogelijk Om 2 Antivirusprogramma's Te Installeren?

Inhoudsopgave:

Is Het Mogelijk Om 2 Antivirusprogramma's Te Installeren?
Is Het Mogelijk Om 2 Antivirusprogramma's Te Installeren?

Video: Is Het Mogelijk Om 2 Antivirusprogramma's Te Installeren?

Video: Is Het Mogelijk Om 2 Antivirusprogramma's Te Installeren?
Video: Office 2019 Installeren 2024, Mei
Anonim

De wens van de gebruiker om zijn computer te beschermen tegen het binnendringen van kwaadaardige programma's is heel natuurlijk en begrijpelijk, vooral omdat er elke dag nieuwe gevaarlijke virussen verschijnen. Omdat ze één antivirusprogramma niet helemaal vertrouwen, besluiten veel gebruikers er meerdere tegelijk op hun computer te installeren, maar hoe gerechtvaardigd is het?

Is het mogelijk om 2 antivirusprogramma's te installeren?
Is het mogelijk om 2 antivirusprogramma's te installeren?

Antivirussoftware is een speciaal type software dat tot doel heeft computervirussen en mogelijk schadelijke programma's te detecteren en te neutraliseren. Bovendien helpt antivirus om infectie van uw computer te voorkomen. De gebruiker krijgt veel opties voor antivirusprogramma's aangeboden, zowel betaald als gratis. Deze programma's verschillen in functionaliteit en bedieningsmechanismen, evenals in de effectiviteit van preventie en beheersing van virussen.

Hoe antivirus werkt

Op bijna elke computer is een soort antivirussoftware geïnstalleerd, maar sommige mensen denken ten onrechte dat een toename van het aantal gelijktijdig uitgevoerde antivirusprogramma's een krachtigere bescherming zal bieden. Om te begrijpen waarom dit een misvatting is, moet u begrijpen hoe antivirusprogramma's werken.

Vergeet niet om regelmatig de virusdatabases bij te werken, zodat uw antivirus "verse" virussen kan herkennen.

Om te zoeken naar virussen die al een computer hebben geïnfecteerd, wordt de zogenaamde handtekeningmethode gebruikt, waarvan de essentie is dat de antivirus de inhoud van bestanden vergelijkt met virusdatabases, in een poging overeenkomsten te vinden. Als ze worden gevonden, probeert het programma het bestand te "genezen", dat wil zeggen, onnodige inhoud ervan te verwijderen - het "viruslichaam". Infectiepreventie is gebaseerd op constante monitoring van programma-activiteit om kwaadaardige activiteiten van virussen te voorkomen en het systeem te beschermen tegen infectie. De meeste antivirusprogramma's werken op gecombineerde basis, dat wil zeggen, zowel in de modus voor activiteitscontrole als in de modus voor het scannen van bestanden.

Waarom betekent meer niet beter?

Natuurlijk kan zelfs de werking van één antivirusprogramma de prestaties van de computer beïnvloeden, aangezien het scannen van bestanden de harde schijf belast en monitoring het RAM-geheugen en de processorbronnen. Zelfs als we aannemen dat beide antivirussen gewoon parallel werken, verdubbelt de belasting van de computerbronnen. Helaas is de realiteit nog gecompliceerder, aangezien het antivirusprogramma zijn "concurrent" niet als antivirus beschouwt, aangezien het een normale applicatie is die op een computer draait, en daarom probeert het ook zijn werk te controleren. Als een antivirus bijvoorbeeld bestanden op de achtergrond begint te scannen, moet de tweede zijn werk tijdens het proces "controleren" en de gescande bestanden scannen, wat de snelheid van de computer verder zal beïnvloeden.

Elke antivirus is onvolmaakt, dus "valse" alarmen en een poging om bekende onschadelijke programma's te blokkeren, zijn heel goed mogelijk.

In sommige gevallen kunnen antivirusprogramma's conflicteren, waardoor ze elkaar voor potentieel gevaarlijke programma's aanzien. Als de ene antivirus bijvoorbeeld een geïnfecteerd bestand probeert te "genezen", zal de tweede dat niet toestaan, omdat het zeker weet dat er een poging wordt gedaan om een virus te infecteren. Antivirusconflicten kunnen leiden tot bevriezing van het besturingssysteem en de noodzaak van een gedwongen herstart. Bovendien leidt een dergelijke dubbele controle in de praktijk tot een verzwakking van de bescherming, aangezien antivirussen een aanzienlijk deel van hun middelen besteden aan het controleren van elkaar, en niet aan het zoeken naar virussen. Daarom is het veel praktischer om er een te installeren krachtige antivirus met de nodige add-ons dan om te handelen volgens het principe "hoe meer hoe beter".

Aanbevolen: