Hoe Linux Te Compileren

Inhoudsopgave:

Hoe Linux Te Compileren
Hoe Linux Te Compileren

Video: Hoe Linux Te Compileren

Video: Hoe Linux Te Compileren
Video: How to Compile and Run C program Using GCC on Ubuntu 18.04 LTS (Linux) / Ubuntu 20.04 LTS 2024, Maart
Anonim

Het vlaggenschip van de Open Source-beweging op een steeds grotere schaal is ongetwijfeld het Linux-besturingssysteem. Onlangs heeft Linux de categorie van overwegend server-klasse besturingssystemen verlaten, stevig genoegen genomen op desktops en Windows aanzienlijk onder druk gezet. Moderne Linux-distributies "out of the box" vereisen praktisch geen specifieke vaardigheden van de gebruiker, waardoor u direct na installatie aan de slag kunt. Weten hoe je Linux-programma's moet compileren, komt echter nog steeds van pas.

Hoe linux te compileren
Hoe linux te compileren

Noodzakelijk

  • - accountgegevens voor autorisatie in linux;
  • - wachtwoord van het root-account (als u extra pakketten moet installeren);
  • - eventueel een internetverbinding.

instructies:

Stap 1

Lees voordat u programma's op linux gaat compileren, alle mogelijke documentatie en instructies voor het bouwen en installeren van specifieke software. Gewoonlijk bevinden bestanden met de naam README, readme.txt of readme.html zich in de hoofdmap van de broncode. Deze bestanden bieden de nodige instructies en bevatten vaak links naar meer gedetailleerde instructies, indien aanwezig. Dergelijke documentatie bevat vaak vereisten voor de compiler-, kernel- en bibliotheekversies.

Stap 2

Installeer extra componenten die nodig zijn voor de build (u hebt bijvoorbeeld het autotools-pakket of gcc van een bepaalde versie nodig). Installeer de vereiste software vanuit de binaire distributie met behulp van de pakketbeheerder die op het systeem beschikbaar is (zoals rmp of apt). Download indien nodig de broncodes van extra componenten van internet, compileer ze en installeer ze.

Stap 3

Configureer voor het compileren. Een beschrijving van het configuratieproces vindt u meestal in de bijbehorende documentatie. Vaak zijn er configuratiescripts (zoals configure) als onderdeel van de source tree. Als dat het geval is, voert u het script uit. Als je een configuratiescript hebt, open dan gewoon een console, cd in de projectdirectory, typ "./configure" op de opdrachtregel en druk op Enter. In zeldzame gevallen kan het nodig zijn om configuratiebestanden handmatig te bewerken.

Stap 4

Compileren. Op Linux wordt het compilatieproces doorgaans beheerd door een buildmanager. In de overgrote meerderheid van de gevallen zou dit make moeten zijn, hoewel recentelijk sommige projecten zich aanpassen aan cmake. Meer specifieke montage-instructies zijn meestal te vinden in de documentatie. Maar vaak is het voldoende om slechts één commando uit te voeren om een project samen te stellen. Als u make hebt geïnstalleerd, voert u na het configureren van het project "make" in de regel in, drukt u op Enter en wacht u tot de compilatie is voltooid. In het geval van cmake voert u achtereenvolgens de opdrachten "cmake./" en "make" in.

Aanbevolen: