Hoe De Processorfrequentie Te Zien

Inhoudsopgave:

Hoe De Processorfrequentie Te Zien
Hoe De Processorfrequentie Te Zien

Video: Hoe De Processorfrequentie Te Zien

Video: Hoe De Processorfrequentie Te Zien
Video: 💻 - See How a CPU Works 2024, Mei
Anonim

Het nummer dat wordt aangegeven in de markering van de processor geeft niet altijd de klokfrequentie weer. Vaak geven fabrikanten deze parameter helemaal niet in megahertz aan, maar in speciale eenheden, die alleen voor hen begrijpelijk zijn, en het resultaat daarin wordt opzettelijk overschat. Vooral de firma VIA maakt zich hier schuldig aan.

Hoe de processorfrequentie te zien
Hoe de processorfrequentie te zien

instructies:

Stap 1

U kunt erachter komen met welke frequentie de processor daadwerkelijk werkt door naar het hulpprogramma CMOS Setup te gaan. Om dit te doen, moet u onmiddellijk na het inschakelen of opnieuw opstarten van de computer herhaaldelijk op de toets "Delete" of "F2" drukken (afhankelijk van het type moederbord). Blijf op deze toets drukken totdat CMOS Setup start. Selecteer "Frequentie / Spanningsregeling" in het menu. Onder de informatie die op het scherm wordt weergegeven, ziet u de frequentie van de processor. Wijzig de waarden van de velden in deze sectie niet, tenzij u weet wat ze betekenen en wat de gevolgen kunnen zijn van het wijzigen ervan. Druk nu twee keer op de Escape-toets en vervolgens op Y, en uw computer zal normaal opstarten.

Stap 2

Als je het programma Memtest86+ gebruikt om de RAM-modules te controleren op bruikbaarheid, kun je het ook gebruiken om de exacte frequentie te achterhalen waarmee de processor werkt. Het wordt weergegeven in de linkerbovenhoek van het scherm.

Stap 3

In het Linux-besturingssysteem wordt de kloksnelheid van de processor tijdens het opstarten op het scherm weergegeven. Als u geen tijd had om het te lezen, hoeft u uw computer niet specifiek opnieuw op te starten. Het is voldoende om het volgende commando in de commandoregel uit te voeren: cat / proc / cpuinfo Als reactie ontvangt u een lijst met parameters van de processor van uw computer, waaronder een klokfrequentie.

Stap 4

Windows-gebruikers kunnen informatie krijgen over de processorfrequentie met behulp van een klein hulpprogramma, CPU-Z. U kunt er kennis mee maken en downloaden op de volgende pagina:

Stap 5

Sommige computers (voornamelijk laptops) kunnen de kloksnelheid dynamisch wijzigen, afhankelijk van de belasting van de processor. Door periodiek de opdracht cat / proc / cpuinfo in Linux uit te voeren of door het CPU-Z-programma in Windows uit te voeren, kunt u de wijzigingen in realtime volgen. Merk op dat op computers met dynamische frequentieregeling de processor die op een lagere frequentie draait niet een tekenfraude door de fabrikant.

Aanbevolen: