Hoe Installeer Ik Windows En Linux Op één Computer

Inhoudsopgave:

Hoe Installeer Ik Windows En Linux Op één Computer
Hoe Installeer Ik Windows En Linux Op één Computer

Video: Hoe Installeer Ik Windows En Linux Op één Computer

Video: Установка Linux Mint. Как установить Linux рядом или вместо Windows 2022, December
Anonim

Het Linux-besturingssysteem krijgt elk jaar meer en meer supporters. Toch slaagt niet iedereen erin om Windows volledig te verlaten, dus veel gebruikers zijn geïnteresseerd in het installeren van twee besturingssystemen tegelijk op een computer.

Hoe installeer ik Windows en Linux op één computer
Hoe installeer ik Windows en Linux op één computer

instructies:

Stap 1

Eerst moet u het Windows-besturingssysteem op uw computer installeren en pas daarna Linux. In dit geval, wanneer u de computer aanzet, ziet u het Linux-bootloader-menu, waarin beide besturingssystemen aanwezig zullen zijn, en kunt u eenvoudig het gewenste besturingssysteem selecteren. Als je het tegenovergestelde doet, zal alleen Windows opstarten en zal het veel moeite kosten om de Linux-boot te herstellen.

Stap 2

Om Linux te installeren, moet je de schijfruimte op de juiste manier partitioneren. Voor Linux kun je het beste een aparte harde schijf toewijzen, of, als dit niet mogelijk is, een logische schijf. Gebruik een geschikt programma om de schijf te partitioneren, bijvoorbeeld Acronis Disk Director. Dit programma is gemakkelijk te gebruiken en erg handig. Als je maar één schijf hebt, deel deze dan in tweeën en verwijder vervolgens de nieuwe logische schijf - je hebt niet-toegewezen ruimte.

Stap 3

Start uw computer opnieuw op, plaats de Linux-distributie-cd en kies ervoor om op te starten vanaf het cd-station. Meestal moet u hiervoor aan het begin van het systeem op F12 drukken, het bijbehorende menu verschijnt. Als het menu niet wordt opgeroepen, ga dan naar het BIOS (meestal de Del-toets bij het opstarten) en selecteer opstarten vanaf cd. De menu- en BIOS-toetsen kunnen verschillen, afhankelijk van het computermodel.

Stap 4

Als alles correct is gedaan, zal de Linux-installatie beginnen. De meeste moderne distributies zijn gebruiksvriendelijk en doen bijna alles zelf. Tijdens het installatieproces kan u echter worden gevraagd om een ​​taal, tijdzone, beheerderslogin en wachtwoord te selecteren. Er zal zeker een verzoek zijn over op welke partitie het besturingssysteem moet worden geïnstalleerd - selecteer automatische installatie naar een niet-toegewezen gebied (om schijfruimte vrij te maken). Let ook op de keuze van een grafische shell - meestal KDE en Gnome. Selecteer beide tegelijk, later kunt u ertussen schakelen en degene kiezen die u leuk vindt.

Stap 5

Naast het wachtwoord en de beheerderslogin, wordt u gevraagd een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen - u werkt in het systeem onder dit account. Ze werken alleen onder de beheerder in Linux als de juiste rechten vereist zijn - bijvoorbeeld om programma's te installeren, het systeem te configureren, enz. Dit wordt gedaan om veiligheidsredenen - er is praktisch geen "foolproof" in Linux, dus het constante werk van een onervaren gebruiker onder de root (root, beheerder) zal bijna onvermijdelijk leiden tot een systeemcrash.

Stap 6

Sommige Linux-distributies zullen u vragen om te kiezen welke programma's u wilt installeren. Je kunt meteen degene kiezen die je wilt (aanbevolen) of ze later installeren. In de laatste fase van de installatie wordt u gevraagd een bootloader te kiezen, de versie ervan hangt af van de specifieke distributiekit. Meestal is dit de Grub-bootloader en is best handig.

Stap 7

Het laden is voltooid. Verwijder de cd uit het station, start uw computer opnieuw op. Als je ervoor hebt gekozen om op te starten vanaf het cd-station in het BIOS, moet je de instellingen opnieuw wijzigen en terugkeren om op te starten vanaf de harde schijf. Na het opnieuw opstarten ziet u het bootloader-menu, er zullen twee regels in staan ​​- Linux opstarten en het tweede besturingssysteem. Linux zal standaard opstarten. U wordt gevraagd om de gebruikersnaam en het wachtwoord van de gebruiker in te voeren; in hetzelfde stadium kunt u een grafische shell selecteren (als er meer dan één is geïnstalleerd).

Stap 8

Login en wachtwoord ingevoerd, voor je Linux-desktop. Om precies te zijn, een van de desktops - er zijn er meerdere in Linux, wat erg handig is. Voor degenen die gewend zijn aan het Windows-besturingssysteem, lijkt veel in het begin misschien ongewoon, bijvoorbeeld de manier waarop programma's worden geïnstalleerd. In dit stadium verlaten veel gebruikers Linux voor altijd, aangezien dit besturingssysteem erg onhandig is.Trek geen conclusies - als je eenmaal gewend bent aan Linux, wil je waarschijnlijk niet meer terug naar Windows.

Populair per onderwerp