Waar Is De Scroll Lock-toets Voor?

Waar Is De Scroll Lock-toets Voor?
Waar Is De Scroll Lock-toets Voor?

Video: Waar Is De Scroll Lock-toets Voor?

Video: Waar Is De Scroll Lock-toets Voor?
Video: Зачем нужен scroll lock 2024, Maart
Anonim

Moderne toetsenborden verrukken computerliefhebbers met een verbazingwekkende verscheidenheid aan vormen, kleuren en services. Het is voldoende om op een van de knoppen te drukken - en uw favoriete site wordt geopend, de speler of e-mailclient wordt gestart. Er zijn zoveel knoppen dat ze niet allemaal bekend zijn bij de gemiddelde gebruiker. En zelfs ervaren mensen raken soms de weg kwijt als minutieuze beginners vragen naar het doel van zo'n vreemde knop als Scroll Lock.

Waar is de Scroll Lock-toets voor?
Waar is de Scroll Lock-toets voor?

Het computertoetsenbord als hulpmiddel voor het overbrengen en transformeren van informatie werd veel eerder geboren dan de computer zelf. Toegegeven, het heette toen iets anders en was een belangrijk onderdeel van het telegraafapparaat. Het toetsenbord bevond zich direct op de telegraafbehuizing, wat niet erg handig was. Uitvinder Roel House kwam op het idee om het zetbord van de machine zelf te scheiden, voor het eerst iets te creëren dat lijkt op de moderne configuratie van een gegevensinvoerapparaat.

Een ander apparaat met een toetsenbord werd in 1880 door William Burroughs aan iedereen gedemonstreerd. Het was een rekenmachine met toetsen waarmee het mogelijk was de resultaten van wiskundig onderzoek af te drukken. Het computertoetsenbord zelf is pas in de jaren 60 van de vorige eeuw uitgevonden door Douglas Engelbart. De werkingsprincipes van het toetsenbord, evenals de gegevensoverdrachtstructuur, zijn sindsdien onveranderd gebleven en worden tot op de dag van vandaag gebruikt.

Volgens experts verscheen voor het eerst de Scroll Lock-knop op de lay-out van een data-invoerapparaat van IBM. Het was bedoeld om de weergavemodus van elektronische documenten te veranderen. Als u op Scroll Lock drukt, kunt u de pijltoetsen gebruiken om door de pagina's te bladeren. Als de Scroll Lock-knop niet werkte, kon de cursor alleen door de pagina's van het document bewegen en ze volledig omdraaien.

Tegenwoordig worstelen ontwikkelaars om Scroll Lock een nieuwe betekenis te geven, aangezien het duidelijk is dat moderne programma's voor het bewerken en bekijken van tekst deze sleutel wel kunnen missen. De makers van de Opera-browser hebben bijvoorbeeld "gehangen" aan de Scroll Lock om de bediening van spraakopdrachten te activeren. Nadat u een kleine bibliotheek met de benodigde bestanden hebt gedownload en Scroll Lock hebt ingeschakeld, kunt u het pakket met spraakbegeleiding rechtstreeks vanuit het programma gebruiken en zo eindelijk beginnen met volledig communiceren met uw eigen computer.

Dell heeft ook een manier gevonden om Scroll Lock over te nemen. De ontwikkelaars van de service utility-software besloten dat deze knop prima zou werken in plaats van de nogal saaie Fn-toets. Daarom wordt de gebruiker op veel laptopmodellen van dit bedrijf gevraagd om het scherm uit te schakelen, het geluid te verlagen of te versterken, eerst op de Scroll Lock en vervolgens op een van de functietoetsen te drukken.

De meest traditionele is het gebruik van Scroll Lock in Microsoft's Excel-toepassing. In dit programma wordt de knop gebruikt om de waarde van een actie te wijzigen met de cursortoets. Als u een selectie van meerdere cellen in een Excel-document maakt, en met de Scroll Lock uitgeschakeld, kunt u op een willekeurige cursortoets drukken om de selectie te deselecteren. Wanneer de knop echter is ingeschakeld, zal dezelfde druk de documentpagina in de aangegeven richting verplaatsen, terwijl de eerder gemaakte selectie actief blijft.

Aanbevolen: