Waarom U Het BIOS Moet Bijwerken

Inhoudsopgave:

Waarom U Het BIOS Moet Bijwerken
Waarom U Het BIOS Moet Bijwerken

Video: Waarom U Het BIOS Moet Bijwerken

Video: Waarom U Het BIOS Moet Bijwerken
Video: Синий экран +на компьютере +что делать.Биос +на ноутбуке.Перепрошивка биос 2024, Mei
Anonim

BIOS (Basic Input / Output System) is een programma dat in het moederbord is ingebouwd en dat een autotest van de hardware van de computer start wanneer deze wordt ingeschakeld, de controle overdraagt aan het besturingssysteem na een succesvolle test en zorgt voor interactie tussen de hardware en software.

Waarom u het BIOS moet bijwerken
Waarom u het BIOS moet bijwerken

BIOS-instellingen

Het BIOS bevat de instellingen voor de datum en systeemklok van de computer, de volgorde van opstartapparaten (floppy disk, optisch station, harde schijf, flashstation), de staat van de hardware die in het moederbord is geïntegreerd (in- of uitgeschakeld), randapparatuur instellingen die niet werken in PnP-modus, overklokken of fabrieksinstellingen herstellen, enz. Om de instellingen te bekijken of te wijzigen, moet u naar het BIOS-menu gaan. Dit wordt gedaan tijdens de eerste keer opstarten van de computer door op een toets te drukken, meestal Del, F2, F10 of Esc.

BIOS-gegevens worden opgeslagen op een vluchtige chip op het moederbord. De microschakeling heet ROM (read only memory) en wordt gevoed door een ronde batterij met een nominale spanning van 3V, die zich ook op het moederbord bevindt.

Een lege batterij kan leiden tot datum-/tijdfouten en problemen met het laden van het besturingssysteem.

Hoe u uw BIOS-versie kunt achterhalen

Als uw computer Windows XP gebruikt, klikt u op "Start", gaat u naar "Programma's", "Accessoires", "Systeemwerkset" en selecteert u "Systeeminformatie". BIOS-informatie staat in de lijst met systeemelementen aan de rechterkant van het venster. Er is ook een andere manier. Druk op de Win- en R-toetsen en voer msinfo32.exe in op de Open-regel.

Klik op een Windows 7-computer op de knop "Start" en typ "Systeeminformatie" in de zoekbalk. Het geopende venster bevat de nodige informatie.

Waarom het BIOS updaten?

Een BIOS-update is vereist als de instellingen de nieuwe hardware niet ondersteunen; er is een conflict met de op de computer geïnstalleerde software; overklokken van de computer is gepland; het virus heeft de BIOS-instellingen beschadigd. Er is bijvoorbeeld een nieuwe firmware nodig als het oude moederbord geen harde schijven met grote capaciteit ziet of de flashdrive niet als een opstartbaar apparaat beschouwt.

Als de computer goed werkt, is het beter om het BIOS niet aan te raken, omdat de minste storing tijdens de firmware kan leiden tot onbruikbaarheid van de computer.

BIOS updaten

Nieuwe BIOS-versies worden op de websites van moederbordfabrikanten geplaatst, samen met instructies voor firmware. U moet het model van uw moederbord nauwkeurig bepalen. Dit kan met behulp van de gratis CPU-Z- of PC Wizard-programma's. Het is ten zeerste aan te raden om de computer op een ononderbroken stroomvoorziening aan te sluiten, aangezien een stroomstoring tijdens de firmware fatale gevolgen kan hebben. Lees aandachtig de instructies voor de firmware die op de site zijn geplaatst en volg deze zorgvuldig.

Aanbevolen: