Hoe Te Bepalen Of Een Computer Is Geïnfecteerd

Inhoudsopgave:

Hoe Te Bepalen Of Een Computer Is Geïnfecteerd
Hoe Te Bepalen Of Een Computer Is Geïnfecteerd

Video: Hoe Te Bepalen Of Een Computer Is Geïnfecteerd

Video: Hoe Te Bepalen Of Een Computer Is Geïnfecteerd
Video: How Computers Work: Circuits and Logic 2024, April
Anonim

Het probleem van de aanwezigheid van Trojaanse paarden en virusprogramma's in het systeem is relevant voor alle gebruikers van het Windows-besturingssysteem. Tijdige detectie van de infectie van uw computer stelt u in staat maatregelen te nemen om deze te verwijderen van kwaadaardige programma's en de schade die hierdoor wordt veroorzaakt te minimaliseren.

Hoe te bepalen of een computer is geïnfecteerd
Hoe te bepalen of een computer is geïnfecteerd

instructies:

Stap 1

Zelfs de aanwezigheid van een antivirusprogramma op een computer met dagelijks bijgewerkte databases garandeert geen bescherming tegen malware. Een virus of Trojaans paard dat op uw computer terechtkomt, is mogelijk niet aanwezig in de antivirusdatabase, dus de antivirus kan ze gewoon niet vinden. Daarom is het belangrijk om zelfstandig de aanwezigheid van destructieve software in het systeem te kunnen vaststellen.

Stap 2

De meest onschadelijke zijn programma's die bepaalde acties uitvoeren die geen ernstige schade aan het systeem veroorzaken. De muiscursor of de "Start"-knop kan bijvoorbeeld verdwijnen, er zullen berichten op het scherm verschijnen, het dvd-station kan "spontaan" naar binnen en naar buiten beginnen te schuiven. De aanwezigheid van dergelijke verrassingen wijst op zichzelf al op een computerinfectie.

Stap 3

De gevaarlijkste zijn twee soorten programma's: het vernietigen van gebruikersgegevens en het stelen van vertrouwelijke informatie. In het eerste geval kunnen bestanden worden verwijderd, beschadigd of versleuteld; de aanwezigheid van dergelijke programma's op de computer is ook zeer duidelijk. Integendeel, programma's van het tweede type gedragen zich zeer heimelijk; het kan behoorlijk moeilijk zijn om een goed geschreven Trojaans paard te identificeren.

Stap 4

De aanwezigheid van malware op de computer kan worden aangegeven door een onbegrijpelijke activiteit op de harde schijf. Uw kennissen kunnen melden dat ze brieven van u hebben ontvangen die u niet hebt geschreven. Programma's die u niet hebt gestart, worden gestart. Elke onbegrijpelijke computeractiviteit kan wijzen op de aanwezigheid van virussen en Trojaanse paarden in het systeem.

Stap 5

Het uitschakelen van de weergave van bestandsextensies kan een van de tekenen zijn dat er een Trojaans programma op de computer aanwezig is. Als u ziet dat de extensies van de bestandsnamen plotseling vanzelf verdwenen, probeer ze dan opnieuw in te schakelen - "Extra - Mapopties - Bekijk", de optie "Verberg extensies voor geregistreerde bestandstypen" (verwijder het vinkje). Nadat u de weergave van extensies hebt ingeschakeld, ziet u bijvoorbeeld de pictogrammen van mappen met de extensie ".exe" - die niet in een normaal systeem kunnen voorkomen. Elke poging om een dergelijke map te openen, zal het schadelijke programma starten.

Stap 6

Soms werkt een poging om de weergave van extensies in te schakelen niet, de bijbehorende menubalk ontbreekt gewoon. In dit geval verbergt de Trojan deze regel zodat de gebruiker de weergave van extensies niet kan herstellen. Tegelijkertijd stopt de antivirus meestal met werken, bijvoorbeeld door een verschuiving in de systeemdatum. De antivirussleutel blijkt niet te werken en het antivirusprogramma stopt met het beschermen van de computer. Behandelingsmethode: het herstellen van de juiste datum, het bijwerken van de antivirusdatabases en een volledige computerscan.

Stap 7

Als uw computer aanhoudend in het netwerk klimt zonder uw deelname, kan dit ook wijzen op een infectie. Typ in dit geval "netstat -aon" in de opdrachtregel, u ziet een lijst met alle netwerkverbindingen. Let op de open poorten en adressen waarmee uw computer verbinding maakt. De aanwezigheid van open poorten met de status LUISTEREN geeft aan dat sommige programma's op deze poorten luisteren en wachten op een verbinding. Sommige poorten, bijvoorbeeld 135 en 445, zijn standaard open in Windows XP, het wordt aanbevolen om ze te sluiten met het hulpprogramma "wwdc.exe". Andere open poorten kunnen wijzen op de aanwezigheid van een achterdeur, een programma dat door een derde partij kan worden gebruikt om verbinding te maken met uw computer.

Stap 8

Het kan nuttig zijn om het systeemregister te controleren; de lijst met gescande secties - die waarin Trojaanse paarden autorun-sleutels schrijven - is gemakkelijk te vinden op internet. Maar in de praktijk helpt dit zelden, aangezien de meeste moderne Trojaanse paarden zichzelf op een meer sluwe manier registreren en het bijna onmogelijk is om ze te vinden door simpelweg naar het register te kijken. Het is juister om lopende processen te analyseren en verdachte processen te controleren. Merk op dat deze processen mogelijk niet zichtbaar zijn in Taakbeheer.

Stap 9

Aangezien het erg moeilijk is om te garanderen dat uw computer wordt beschermd tegen spyware en andere malware, moet u proberen vertrouwelijke informatie niet in leesbare tekst op te slaan. U kunt de map met dergelijke informatie ook in een archief inpakken en er een wachtwoord voor instellen. Bewaar nooit wachtwoorden voor e-mail en andere accounts in de browser, het is beladen met hun verlies. Houd uw antivirusdatabases up-to-date, werk niet in een netwerk zonder firewall. Gebruik geen eenvoudige wachtwoorden die gemakkelijk met brute kracht te forceren zijn. Deze eenvoudige regels helpen u om uw vertrouwelijke gegevens veilig te houden.

Aanbevolen: