In Welk Formaat Foto's Opslaan

Inhoudsopgave:

In Welk Formaat Foto's Opslaan
In Welk Formaat Foto's Opslaan

Video: In Welk Formaat Foto's Opslaan

Video: In Welk Formaat Foto's Opslaan
Video: Je foto opslaan zoals het hoort 2024, Mei
Anonim

De vraag "In welk formaat is het beter om een foto op te slaan?" ontstaat zowel onder beginnende amateurfotografen als creatievelingen die met behulp van een computer unieke artistieke meesterwerken en collages maken. Maar een definitief antwoord kan alleen worden verkregen als het doel van het opslaan van de afbeelding specifiek wordt aangegeven. Standaardformaten voor het opslaan van foto's, hun voor- en nadelen - de keuze is aan u.

De kwaliteit van de foto hangt af van het formaat
De kwaliteit van de foto hangt af van het formaat

Universele formaten voor het opslaan van foto's

Dergelijke grafische formaten zijn universeel omdat ze leesbaar zijn in elk programma voor het bekijken van afbeeldingen. U kunt een foto opslaan in een bestand met een geselecteerd formaat in elke grafische editor, en het is gemakkelijk om foto's af te drukken via een printer: dit gebeurt onmiddellijk vanaf een camera of andere elektronische media.

Het meest bekende en wijdverbreide formaat voor foto's is JPEG of jpg, dat afbeeldingen van hoge kwaliteit biedt met vloeiende kleurovergangen in een klein formaat. De meeste grafische objecten op sites, hun eigen foto's, geplaatst op verschillende sociale netwerken, zijn ideaal om foto's op te slaan en ze in jpg-formaat te bekijken.

De nadelen van het formaat zijn de volgende punten: elke keer dat je een bestand opent met je favoriete foto en deze vervolgens opslaat, wordt de afbeelding gecomprimeerd, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. In grafische programma's is er na het opnieuw opslaan van een foto geen mogelijkheid om de laatste wijzigingen ongedaan te maken, d.w.z. verdere bewerking wordt problematisch, evenals het werken met lagen.

Het TIFF-formaat is verstoken van de tekortkomingen van jpg, het heeft een uitstekende beeldkwaliteit en het afdrukken van foto's. Het meest effectief voor het opslaan van diepe kleurenfoto's en scannen. Maar het weegt zo veel dat het niet wordt gebruikt om op internet te posten.

Heel vaak wordt voor animaties en ansichtkaarten op internet het standaard grafische formaat.

Het PNG-formaat is na.

Speciale formaten voor het opslaan van foto's

De eigenaren van digitale SLR-camera's maken zich zorgen over het opslaan van foto's in RAW-indeling, waardoor u het resulterende beeld in de toekomst onherkenbaar kunt bewerken en corrigeren. En de onbewerkte kwaliteit is veel beter dan jpg, maar tegelijkertijd is het formaat meerdere malen groter, evenals de tijd die wordt besteed aan fotoverwerking, wat bepaalde vaardigheden en geduld vereist.

Illustratoren en kunstenaars die hun prachtige schilderijen maken met speciale grafische programma's zoals Photoshop, besteden veel tijd aan unieke werken. Om de volgende keer aan computergraphics te blijven werken, moeten ze de foto opslaan in het formaat van het programma waarin ze tekenen. In Photoshop is dit bijvoorbeeld het PSD-formaat. Met speciale grafische formaten kunt u de gebruikte instellingen, lagen en maskers, modi en andere subtiliteiten opslaan bij het maken en verwerken van afbeeldingen.

Pas na de laatste bewerking van de foto kan de afbeelding in jpg-formaat worden opgeslagen voor publicatie op internet.

Welk formaat voor een foto moet worden gekozen, wordt op een praktische manier bepaald, waarbij dezelfde afbeelding in verschillende formaten wordt opgeslagen om de kwaliteit van de afbeelding en de grootte van het resulterende bestand te vergelijken. Uit de verkregen resultaten wordt de beste optie voor een bepaald geval gekozen.

Aanbevolen: