Hoe Open En Gesloten Besturingssystemen Verschillen

Inhoudsopgave:

Hoe Open En Gesloten Besturingssystemen Verschillen
Hoe Open En Gesloten Besturingssystemen Verschillen

Video: Hoe Open En Gesloten Besturingssystemen Verschillen

Video: Hoe Open En Gesloten Besturingssystemen Verschillen
Video: Wat is een besturingssysteem 2024, Mei
Anonim

Een besturingssysteem is een complex van besturings- en verwerkingsprogramma's. Het besturingssysteem bestuurt de technische component van de computer (smartphone, tablet) en zorgt voor interactie tussen het apparaat en de gebruiker.

Hoe open en gesloten besturingssystemen verschillen
Hoe open en gesloten besturingssystemen verschillen

Open en gesloten besturingssysteem

Alle moderne digitale apparaten draaien op een specifiek besturingssysteem. Voor een computer kan dit bijvoorbeeld Windows of Linux zijn, en voor smartphones en tablets - Android en iOS.

Besturingssystemen zijn open en gesloten. Een open besturingssysteem is een open source systeem. Deze code staat open voor bewerking en elke gebruiker kan deze wijzigen (uiteraard binnen het kader van de licentie en de wet). En een gesloten besturingssysteem staat "graven" in de broncode niet toe.

Open source-besturingssystemen zijn meestal gratis, ontwikkelen zich zeer snel en kunnen voor elk apparaat worden aangepast. En dat allemaal omdat elke gebruiker die hier op zijn minst een beetje van begrijpt fouten in het systeem kan herstellen, stuurprogramma's kan schrijven, enz. Fouten in gesloten besturingssystemen worden alleen gecorrigeerd door servicepacks die zijn vrijgegeven door de officiële ontwikkelaars van dit besturingssysteem.

Voorbeelden van open en gesloten besturingssystemen

Een voorbeeld van een open source besturingssysteem voor smartphones en tablets is Google Android. Met dit besturingssysteem kan de gebruiker doen wat hij wil - sommige stuurprogramma's herschrijven, ondersteuning toevoegen voor nieuwe functies, enz. Maar het Windows Phone-besturingssysteem wordt als gesloten beschouwd en geeft gebruikers geen recht om in te grijpen. Het enige wat ze hoeven te doen is periodiek servicepacks installeren, programma's kopen of gratis gebruiken.

Er zijn ook voorwaardelijk open besturingssystemen - iOS en Symbian. In dergelijke besturingssystemen kun je ook niets veranderen, maar je kunt er wel programma's voor schrijven met speciale software van de ontwikkelaars. De meest populaire besturingssystemen voor smartphones zijn Google Android en iOS. Voor een gewone gebruiker die niet betrokken is bij het maken van nieuwe programma's, zit het verschil tussen deze besturingssystemen alleen in de interface.

Als het gaat om computerbesturingssystemen, wordt Windows beschouwd als een gesloten besturingssysteem, terwijl Linux open is. Natuurlijk kun je Linux alleen voor jezelf veranderen. Er is nog een ander besturingssysteem - Mac OS, dat qua architectuur erg lijkt op Linux, maar het wordt beschouwd als een gesloten besturingssysteem.

Wat betreft de keuze van het besturingssysteem voor gebruik, dan beslist elke gebruiker voor zichzelf. In gesloten besturingssystemen is de kans op het vangen van een virus bijvoorbeeld veel groter en in dit geval moet u wachten tot de ontwikkelaars het gat in het systeem hebben gedicht met het volgende servicepack. Bovendien zijn Windows en Mac OS betaalde besturingssystemen en is Linux voor iedereen gratis beschikbaar.

Aanbevolen: