Hoe De Gezondheid Van Een Harde Schijf Te Controleren

Inhoudsopgave:

Hoe De Gezondheid Van Een Harde Schijf Te Controleren
Hoe De Gezondheid Van Een Harde Schijf Te Controleren

Video: Hoe De Gezondheid Van Een Harde Schijf Te Controleren

Video: Hoe De Gezondheid Van Een Harde Schijf Te Controleren
Video: fouten controleren starten 2024, Mei
Anonim

Meestal lijdt een harde schijf aan oneigenlijk gebruik: plotselinge stroompieken en stroomuitval, schokken en vallen. In dit geval kan het mechanische deel van de harde schijf defect raken en het oppervlak van de schijf beschadigen, waarop informatie is geschreven.

Hoe de gezondheid van een harde schijf te controleren
Hoe de gezondheid van een harde schijf te controleren

Noodzakelijk

  • - harde schijf;
  • - Besturingssysteem Windows;
  • - Victoria-programma

instructies:

Stap 1

Als, wanneer u de computer aanzet, de harde schijf onkarakteristieke geluiden maakt - een zoemend of luid kloppen, is dit een signaal dat er een probleem is met de mechanica. Het is mogelijk dat de magnetische kopeenheid (BMG) het oppervlak van de aandrijving raakt of dat de motor de schijf niet op de vereiste snelheid kan draaien. Zorg er in dit geval voor dat u belangrijke informatie opslaat - herschrijf deze naar een ander medium.

Stap 2

Door schade aan het oppervlak van de harde schijf verschijnen er slechte sectoren op - slechte sectoren. De informatie die erin is geschreven, wordt ontoegankelijk om te lezen. Als er veel van dergelijke gebieden zijn, bestaat het gevaar dat de harde schijf snel defect raakt. Om de gezondheid van een harde schijf te controleren met behulp van de ingebouwde Windows-hulpprogramma's, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram van de schijf die u wilt controleren. Selecteer de optie "Eigenschappen" in het contextmenu en het tabblad "Service" in het eigenschappenvenster. Klik op de knop Controle uitvoeren, vink de selectievakjes aan en klik op Uitvoeren.

Stap 3

Als er een besturingssysteem is geïnstalleerd op de logische schijf die wordt gecontroleerd, verschijnt er een bericht dat de controle nu niet kan worden uitgevoerd en wordt u gevraagd deze te starten na het opnieuw opstarten. Antwoord "Ja". De controle van de harde schijf begint na het opnieuw opstarten voordat het systeem opstart. De niet-systeempartitie zal onmiddellijk beginnen met controleren.

Stap 4

U kunt de harde schijf controleren vanaf de opdrachtregel. Klik op Start, Uitvoeren en typ chkdsk disk_name / f / r where

- disk_name - de naam van de logische schijf die wordt gecontroleerd;

- / f - correctie van fouten op de schijf;

- / r - zoek en repareer beschadigde sectoren Als u een niet-systeemschijf test, start de test onmiddellijk, als de systeemschijf - na een herstart.

Stap 5

Om de harde schijf te testen, kunt u programma's van derden Victoria, MHDD of hulpprogramma's van fabrikanten gebruiken.

Begin Victoria. Ga naar het tabblad SMART en klik op de knop Get SMART om de ingebouwde fabrikanttest uit te voeren. Het programma rapporteert het resultaat van de controle.

Stap 6

Om het schijfoppervlak te testen, gaat u naar het tabblad Tests en klikt u op de knop Start. Slechte sectoren zijn gemarkeerd met rood en een diagonaal kruis.

Aanbevolen: