Hoe De Gezondheid Van Een Transistor Te Controleren?

Inhoudsopgave:

Hoe De Gezondheid Van Een Transistor Te Controleren?
Hoe De Gezondheid Van Een Transistor Te Controleren?

Video: Hoe De Gezondheid Van Een Transistor Te Controleren?

Video: Hoe De Gezondheid Van Een Transistor Te Controleren?
Video: how to find transistor base emitter collector with multimeter? how to check pnp and npn? electronics 2024, April
Anonim

Vaak, wanneer een transistor uitvalt, wordt het hele apparaat, waarvan het is opgenomen, onbruikbaar. Om te bepalen of het apparaat is verslechterd, moet het worden gecontroleerd. Dit vereist eenvoudige apparatuur die beschikbaar is voor bijna elke thuisvakman.

Hoe de gezondheid van een transistor te controleren?
Hoe de gezondheid van een transistor te controleren?

Noodzakelijk

  • - soldeerbout, neutraal vloeimiddel en soldeer;
  • - tester of multimeter;
  • - transistortester.

instructies:

Stap 1

Schakel het apparaat met de transistor spanningsloos. Soldeer het, onthoud de pinout. Vaak staat direct op het bord aangegeven welke elektrode van het apparaat waar op aangesloten zit. Als deze gegevens niet beschikbaar zijn, zoek ze dan op in een naslagwerk of op internet.

Stap 2

De eenvoudigste manier om een transistor te testen, is door deze aan te sluiten op een speciale connector op een multimeter. Het geeft aan op welke stopcontacten welke elektroden van het apparaat moeten worden aangesloten, afhankelijk van de structuur. De eindschakelaar moet in dit geval in de met "hFe" gemarkeerde positie staan. Als de indicator de stroomoverdrachtscoëfficiënt voor dit type transistor dichtbij de nominale waarde aangeeft, is deze in goede staat.

Stap 3

Een complexere controle wordt uitgevoerd met een tester of multimeter in ohmmeter-modus. Voor een apparaat met een n-p-n-structuur moeten beide knooppunten (collector en emitter) openen met een positieve spanning aan de basis, en voor een p-n-p-structuurtransistor met een negatieve. In omgekeerde polariteit moeten de overgangen sluiten. Voor een digitale multimeter in ohmmeter-modus bevindt de min zich meestal op de zwarte sonde, voor een wijzertester, vice versa. Zorg ervoor dat u in de instructies van het meetapparaat de kortsluitstroom in de ohmmeter-modus vindt. Het mag het maximaal toegestane voor de overgangen van de transistor niet overschrijden.

Stap 4

Sluit de collector van de n-p-n transistor aan op de plus van de voeding met een spanning van 3 - 4 volt door de schakeling van de 1 kilo-ohm weerstand en de LED (anode naar plus). Sluit de zender rechtstreeks aan op de min van dezelfde bron. De LED moet uit zijn, sluit nu de plus van de voeding via een andere weerstand van 1K ohm aan op de basis van de transistor. De LED moet oplichten. Als u een pnp-transistor test, keer dan de polariteit van de voeding en de LED om.

Stap 5

Hoogspanningstransistoren kunnen prima werken als ze worden getest met laagspanning, maar breken door in bedrijf. Zo'n apparaat zal in ieder geval veranderd moeten worden.

Stap 6

Als u vaak transistors moet controleren, stelt u hiervoor een speciale tester samen, bijvoorbeeld volgens het volgende schema:

Stap 7

Bepaal op basis van de testresultaten of u de transistor wilt vervangen of terug in het circuit wilt installeren.

Aanbevolen: